Wino stołowe, wytrawne, białe.
Receptura: 8 słodkich pomarańczy,1kg bardzo dojrzałych bananów,280g koncentratu białego, winogronowego soku,675g cukru,5g pektynowego enzymu,5g pożywki,5g winogronowej taniny, drożdże winne typu bordo.
Przygotować drożdżowy roztwór. Wycisnąć sok z pomarańczy. Obrać i pokroić na duże kawałki banany, wlać 1 litr wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Włożyć do wiadra cukier i przecedzić do niego kipiącą ciecz. Dobrze wymieszać do pełnego rozpuszczenia się cukru, dodać pomarańczowy sok i winogronowy koncentrat, odżywkę i taninę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Dodać zimnej, gotowanej wody do 4,5 l, wlać drożdże i wszystko przelać do dużej butli. Butlę zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i nie ruszać aż do zakończenia fermentacji. Jak tylko wino będzie przezroczyste, zdjąć je z nad osadu. Dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu. Do butelek wino lejemy za pół roku.
Wyrażenie „banany bardzo dojrzałe” oznacza, że im są one czarniejsze, tym są słodsze.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.