Wino półwytrawne, różowe.
Receptura: 2,85 l płatków różanych z różowych i czerwonych róż lub 60g płatków suszonych,285 ml koncentratu czerwonego winogronowego soku,900g cukru,5g mieszanki kwasku cytrynowego, jabłkowego i winnego,3g taniny,5g pożywki, drożdże winne dla win burgundzkich.
Roztwór drożdży przygotować wcześniej. Płatki róż włożyć do naczynia, dla wstępnej fermentacji. Dodać cukier i wlać winogronowy koncentrat. Dodać 3 litry gorącej, gotowanej wody i wszystko dobrze wymieszać do pełnego rozpuszczenia się cukru. Ochłodzić do 21 stopni C, dodać pozostałe składniki i winne drożdże.
Przykryć i postawić w ciepłym miejscu do fermentacji, na 4 dni, raz na dzień ugniatać płatki róż łyżką. Moszcz przecedzić do butli o pojemności 4,5 litra. W razie potrzeby butlę uzupełnić winogronowym sokiem lub zimną przegotowaną wodą. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do dokończenia fermentacji. Po rozjaśnieniu wino zdjąć z nad osadu. Wino można pić jeszcze młode, ale jego smak znacznie się poprawia po leżakowaniu przez kilka miesięcy. Dla wina białego trzeba wykorzystać płatki róż białych lub żółtych, jeżeli białych jest mało oraz koncentrat białego winogronowego soku. Przy wyrobie wina białego zamiast winogronowego koncentratu można dać 225g rodzynek.
Ilość wody można zmniejszyć do 1 l dodając zamiast niej naturalny jabłkowy sok. Wino w tym przypadku jest jeszcze lepsze, ale dla jego dojrzenia potrzeba trochę więcej czasu.
Płatki róż można zebrać w jednym dniu. Włożyć je do foliowego woreczka i przechowywać w lodówce tak długo, dopóki nie zbierze się dostatecznej ilości do zrobienia wina.
Ci, którzy mimo wszystko nie zdecydowali się na uprawę winorośli mogą skorzystać z przepisów na wino domowe z innych owoców.