Gram Zdrowia

Home Diety Wino WINO Z GREJPFRUTÓW

WINO Z GREJPFRUTÓW

Drukuj

wino-biale-polwytrawne-stolowe-grejpfrutWino półwytrawne stołowe, białe.

Receptura: Słoik (540g) kawałków grejpfruta w syropie, 0,5 l naturalnego 100% grejpfrutowego soku,900g cukru,5g enzymu pektynowego,5g pożywki,3g winogronowej taniny, drożdże winne dla win typu bordo, wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie.

Kawałki grejpfruta i syropu wlać do wiadra i rozgnieść. Najlepiej zrobić to ręcznie. Dodać 1,5 l wrzącej wody. Rozpuścić cukier, gotując go w 0,5 l wody i otrzymany syrop wlać do wiadra. Wiadro przykryć, ochłodzić do 21 stopni C, dodać grejpfrutowy sok (uwaga: w żadnym przypadku nie używać grejpfrutowego koncentratu), i wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Raz na dzień, przez 5 dni zawartość wiadra mieszać. Fermentujące wino zdjąć z nad osadu i wlać do dużej butli. Butlę napełnić do ramiączek zimną, gotowaną wodą i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Jak tylko na dnie butli  osiądzie osad grubości 5 mm, zdjąć wino z nad osadu i jeżeli trzeba uzupełnić wodą. Kiedy wino się rozjaśni, ponownie je zdjąć z nad osadu i dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu. Wino pije się, gdy jest młode.

Wino całkowicie zachowuje smak swoich składników. Ten przyjemny napój w okresie letnim podaje się schłodzony.

To wino można wykorzystać jako surowiec do wyrobu grejpfrutowego szampana.

WINO Z GREJPFRUTÓW
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 433 gości 

Cytat

Dowody na leczenie dietą są tak niezbite, że jeżeli dzisiejsi lekarze nie staną się specjalistami od żywienia, to dietetycy zostaną lekarzami jutra. Nauka o żywieniu powinna stać się główną częścią medycyny. James Balchfaux shoes louboutin Cheap christian louboutin shoes designer shoes fauxs