Gram Zdrowia

Home Diety Wino WINO Z GREJPFRUTÓW

WINO Z GREJPFRUTÓW

Drukuj

wino-biale-polwytrawne-stolowe-grejpfrutWino półwytrawne stołowe, białe.

Receptura: Słoik (540g) kawałków grejpfruta w syropie, 0,5 l naturalnego 100% grejpfrutowego soku,900g cukru,5g enzymu pektynowego,5g pożywki,3g winogronowej taniny, drożdże winne dla win typu bordo, wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie.

Kawałki grejpfruta i syropu wlać do wiadra i rozgnieść. Najlepiej zrobić to ręcznie. Dodać 1,5 l wrzącej wody. Rozpuścić cukier, gotując go w 0,5 l wody i otrzymany syrop wlać do wiadra. Wiadro przykryć, ochłodzić do 21 stopni C, dodać grejpfrutowy sok (uwaga: w żadnym przypadku nie używać grejpfrutowego koncentratu), i wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Raz na dzień, przez 5 dni zawartość wiadra mieszać. Fermentujące wino zdjąć z nad osadu i wlać do dużej butli. Butlę napełnić do ramiączek zimną, gotowaną wodą i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Jak tylko na dnie butli  osiądzie osad grubości 5 mm, zdjąć wino z nad osadu i jeżeli trzeba uzupełnić wodą. Kiedy wino się rozjaśni, ponownie je zdjąć z nad osadu i dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu. Wino pije się, gdy jest młode.

Wino całkowicie zachowuje smak swoich składników. Ten przyjemny napój w okresie letnim podaje się schłodzony.

To wino można wykorzystać jako surowiec do wyrobu grejpfrutowego szampana.

WINO Z GREJPFRUTÓW
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 457 gości