Wino półwytrawne stołowe, białe.
Receptura: Słoik (540g) kawałków grejpfruta w syropie, 0,5 l naturalnego 100% grejpfrutowego soku,900g cukru,5g enzymu pektynowego,5g pożywki,3g winogronowej taniny, drożdże winne dla win typu bordo, wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie.
Kawałki grejpfruta i syropu wlać do wiadra i rozgnieść. Najlepiej zrobić to ręcznie. Dodać 1,5 l wrzącej wody. Rozpuścić cukier, gotując go w 0,5 l wody i otrzymany syrop wlać do wiadra. Wiadro przykryć, ochłodzić do 21 stopni C, dodać grejpfrutowy sok (uwaga: w żadnym przypadku nie używać grejpfrutowego koncentratu), i wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Raz na dzień, przez 5 dni zawartość wiadra mieszać. Fermentujące wino zdjąć z nad osadu i wlać do dużej butli. Butlę napełnić do ramiączek zimną, gotowaną wodą i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Jak tylko na dnie butli osiądzie osad grubości 5 mm, zdjąć wino z nad osadu i jeżeli trzeba uzupełnić wodą. Kiedy wino się rozjaśni, ponownie je zdjąć z nad osadu i dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu. Wino pije się, gdy jest młode.
Wino całkowicie zachowuje smak swoich składników. Ten przyjemny napój w okresie letnim podaje się schłodzony.
To wino można wykorzystać jako surowiec do wyrobu grejpfrutowego szampana.