Wino stołowe, czerwone, mocne.
Receptura: 1,36 kg porzeczek,1,1 kg cukru,1 paczka drożdży ogólnego stosowania,5g pożywki,5g pektynowego enzymu.
Porzeczki włożyć do wiadra i rozgnieść. Przygotować cukrowy syrop, gotując cukier w 0,5 l wody i wlać jeszcze wrzący do porzeczek. Dodać 2,8 l zimnej gotowanej wody i schłodzić do 21 stopni C. Następnie dodać pektynowy enzym, a na następny dzień roztwór drożdży i pożywki. Przykryć pokrywką i postawić na 5 dni w ciepłym miejscu, raz na dzień mieszać. Moszcz przecedzić do dużej butli, dolać zimnej gotowanej wody i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić do zakończenia fermentacji, która zakończy się za około 3 miesiące. Zdejmować wino z nad osadu po zakończonej fermentacji oraz w czasie przechowania, w miarę tworzenia się w nim osadu. Wino nadaje się do picia po roku.
Do tego wina nie wchodzą kwasy uzupełniające, ponieważ czarne porzeczki mają wysoką zawartość kwasu cytrynowego i niedużą jabłkowego. Jeżeli czarnej porzeczki macie mało, to można wykorzystać 900g czarnych porzeczek i 450g mieszanki z czerwonej i białej porzeczki.
Wino doskonale nadaje się do podniesienia koloru win o niskiej kwasowości.