Gram Zdrowia

Home Diety Wino WINO Z CZARNYCH JAGÓD

WINO Z CZARNYCH JAGÓD

Drukuj

wino-wytrawne-stolowe-czarna-jagodaWino stołowe wytrawne typu burgundzkiego.

Receptura: 900g jagód,225g zmielonych lub drobno posiekanych rodzynek,1 duża, soczysta cytryna,1 duża soczysta pomarańcza,900g cukru,1g kwasku jabłkowego,5g pektynowego enzymu,5g pożywki. Drożdże winne typu burgundzkiego.

Wcześniej rozcieńczamy drożdże w ciepłej wodzie. Jagody i cukrowy syrop, a także rodzynki, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz skórkę bez białego środka kładziemy do wiadra. Dodajemy 2,5 l gorącej wody i cukier, dobrze mieszamy do pełnego rozpuszczenia się cukru.

Schładzamy do 21 stopni C, dodajemy kwasek jabłkowy, pektynowy enzym, pożywkę i drożdże. Wiadro przykrywamy i stawiamy do fermentacji na 5 dni, raz na dzień mieszamy. Następnie przez lejek zlewamy wino znad osadu do dużej butli. W razie potrzeby, uzupełniamy cieczą otrzymaną po przepłukaniu miazgi jagód i rodzynek. Ponownie zatykamy korkiem z rurką i odstawiamy moszcz do dokończenia fermentacji.

Po zakończonej fermentacji, kiedy wino się rozjaśnia, zdejmujemy znad osadu i dodajemy do niego rozdrobnioną tabletkę kampdenu. Po miesiącu wino jest gotowe do spożycia. Przepis ten jest wykorzystywany przez dziesiątki lat do wyrobu znakomitego lekkiego, czerwonego wina. To wino żal pić, gdy jest młode. Wraz z upływem czasu jest coraz lepsze.

WINO Z CZARNYCH JAGÓD
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 533 gości