Gram Zdrowia

Home Diety Wino WINO Z AGRESTU (TYP SZABLI)

WINO Z AGRESTU (TYP SZABLI)

Drukuj

wino-biale-wytrawne-stolowe-agrestWino stołowe wytrawne, białe.

Składniki: 2,25 kg dobrego, zielonego agrestu,5g zmieszanego cytrynowego i winnego kwasku,5g enzymu pektynowego,5g pożywki, drożdże winne typu szabli,675g cukru.

Przed przygotowaniem moszczu, trzeba przedtem przygotować roztwór drożdży. Agrest trzeba przemyć i ściąć wierzchołki jagód (ogonki obciąć obowiązkowo).Agrest włożyć do naczynia, do wstępnej fermentacji, a następnie go rozgnieść. Jeżeli agrest znajduje się w zamrażarce, a potem odtajał, to jego przygotowanie będzie dużo łatwiejsze. Dodajemy cukier i lejemy 2,25 l gorącej wody. Mieszamy do pełnego rozpuszczenia się cukru. Schładzamy do 21 stopni C, dodajemy pektynowy enzym, pożywkę i roztwór drożdży. Przykrywamy i stawiamy na 5 dni do fermentacji. Raz na dzień fermentujący moszcz mieszamy. Po 5-ciu dniach wino cedzimy do dużej butli i w razie potrzeby uzupełniamy moszczem. Butlę zatykamy rurką fermentacyjną i zostawiamy do dokończenia fermentacji. Po pełnym rozjaśnieniu wino zdejmujemy z nad osadu. Wino nadaje się do picia nie wcześniej, niż po roku.

Według tej receptury otrzymuje się wino stołowe, bardzo wytrawne o lekko zielonym kolorze. Dla zachowania tego koloru, jagody powinny być absolutnie zielone.

Wspaniałe wino! Nie ulegajcie pokusie i nie zaczynajcie go pić wcześniej, niż za rok.

WINO Z AGRESTU (TYP SZABLI)
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Losowy produkt

19,90 PLN

51,66 PLN

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 35 gości