Wino stołowe wytrawne, białe.
Składniki: 2,25 kg dobrego, zielonego agrestu,5g zmieszanego cytrynowego i winnego kwasku,5g enzymu pektynowego,5g pożywki, drożdże winne typu szabli,675g cukru.
Przed przygotowaniem moszczu, trzeba przedtem przygotować roztwór drożdży. Agrest trzeba przemyć i ściąć wierzchołki jagód (ogonki obciąć obowiązkowo).Agrest włożyć do naczynia, do wstępnej fermentacji, a następnie go rozgnieść. Jeżeli agrest znajduje się w zamrażarce, a potem odtajał, to jego przygotowanie będzie dużo łatwiejsze. Dodajemy cukier i lejemy 2,25 l gorącej wody. Mieszamy do pełnego rozpuszczenia się cukru. Schładzamy do 21 stopni C, dodajemy pektynowy enzym, pożywkę i roztwór drożdży. Przykrywamy i stawiamy na 5 dni do fermentacji. Raz na dzień fermentujący moszcz mieszamy. Po 5-ciu dniach wino cedzimy do dużej butli i w razie potrzeby uzupełniamy moszczem. Butlę zatykamy rurką fermentacyjną i zostawiamy do dokończenia fermentacji. Po pełnym rozjaśnieniu wino zdejmujemy z nad osadu. Wino nadaje się do picia nie wcześniej, niż po roku.
Według tej receptury otrzymuje się wino stołowe, bardzo wytrawne o lekko zielonym kolorze. Dla zachowania tego koloru, jagody powinny być absolutnie zielone.
Wspaniałe wino! Nie ulegajcie pokusie i nie zaczynajcie go pić wcześniej, niż za rok.