Gram Zdrowia

Home Diety Wino MANDARYNKOWA ORANŻADA

MANDARYNKOWA ORANŻADA

Drukuj

Receptura: Słoik (425g) mandarynek w syropie,285 ml koncentratu białego winogronowego soku,675g cukru,5g kwasku cytrynowego,3g taniny,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, roztwór winnych drożdży.

Owoce konserwowe razem z syropem wlać do wiadra i rozgnieść owoce. Ugotować cukrowy syrop, gotując cukier w 0,5 l wody. Owoce zalać gorącym syropem i dodać 2,25 l zimnej, gotowanej wody. Po ochłodzeniu dodać pożywkę, kwasek, taninę oraz pektynowy enzym. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 12 godzin. Jednocześnie drożdże zalać ciepłą wodą i postawić w ciepłym miejscu też na 12 godzin. Wlać drożdże do moszczu i zostawić na dwa dni, co jakiś czas mieszać. Moszcz przecedzić i wlać do butli. Dodać winogronowy koncentrat, dopełnić butlę i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu, mieszając przez pierwsze kilka dni. Po zakończonej fermentacji postawić butlę w chłodnym miejscu do rozjaśnienia się. Po kilku dniach na dnie butli tworzy się osad. Zdjąć wino z nad osadu, przelać do czystej butli i dodać rozpuszczoną tabletkę kampdenu. Wino przetrzymać i w razie potrzeby zdjąć z nad osadu. Wino nadaje się do spożycia po roku.

Konserwowane kawałki mandarynek idealnie nadają się do tego przepisu.

MANDARYNKOWA ORANŻADA
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Losowy produkt

79,95 PLN

24,56 PLN

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 462 gości