Wino deserowe, czerwone, mocne.
Receptura: 1,8 kg świeżych jagód czarnego bzu,450g pokrojonych rodzynek,450g dojrzałych bananów,450g suszonych owoców,1 kg koncentratu czerwonego winogronowego soku, 1,36 kg cukru,5g kwasku winnego,3g taniny,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne typu portwein.
Jagody bzu włożyć do wiadra i zalać 1 litrem wrzącej wody. Obrane banany pokroić na duże kawałki, doprowadzić je do wrzenia w 0,5 l wody i podgrzewać na słabym ogniu przez 25 minut. Ciecz przecedzić do wiadra. Rozpuścić 900g cukru w 0,5 l wrzącej wody i dodać do wiadra syrop. Włożyć suche owoce, rodzynki i daktyle pokrojone, wszystko wymieszać i zostawić do ostygnięcia, przykryć pokrywką. Do ochłodzonego moszczu dodać winogronowy koncentrat i wszystkie pozostałe składniki, oprócz 450g cukru i drożdży. Drożdże dodajemy po 12 godzinach. Moszcz zostawiamy do fermentacji na 4-ry doby, mieszając dwa razy na dzień. Następnie fermentujący moszcz cedzimy do butli o pojemności 4,5 litra. W razie potrzeby dolewamy wody. Zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja zacznie zanikać przygotowujemy syrop z pozostałego cukru i 280 ml wody i gotujemy przez 2 minuty. Syrop ochładzamy i po trosze dodajemy do moszczu, dla wydłużenia fermentacji. W ten sposób drożdże nie będą „zabite” wysoką koncentracją cukru w moszczu i będzie można uzyskać wysoki poziom alkoholu w winie. Po zakończonej fermentacji wino klarujemy, dopóki nie będzie przeźroczyste. Zlać z nad osadu i dodać rozgniecioną tabletkę kampdenu. Wino nadaje się do picia nie prędzej, niż za dwa lata. Przy leżakowaniu dłuższym jest jeszcze lepsze. Dla stabilizacji wina należy dodać jeszcze jedną tabletkę kampdenu.