Wino stołowe, wytrawne.
Receptura: 900g świeżych jagód kaliny,450g dojrzałych bananów,450g zmielonych rodzynek,900g cukru,3g kwasku cytrynowego,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne ogólnego przeznaczenia lub dla win burgundzkich.
Jagody Kaliny zalewamy 1 l wrzącej wody i zostawiamy na 20 minut, potem jagody rozgniatamy, odciskamy i cedzimy sok. Sok z kaliny lejemy do dużego wiadra, dodajemy zmielone rodzynki i 1 litr wrzącej wody. Rozpuszczamy cukier w 0,5 l wody. Syrop doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do moszczu. Banany kroimy na duże kawałki, zalewamy je 0,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na słabym ogniu przez 25 minut. Bananowy „rosół” cedzimy i lejemy do moszczu. Schładzamy do 21 stopni C, dodajemy kwasek, pożywkę, pektynowy enzym i roztwór drożdży. Przykrywamy i zostawiamy na 3 dni do fermentacji,2 razy na dzień mieszając. Ponownie cedzimy i lejemy moszcz do butli. W razie potrzeby uzupełniamy przegotowaną, zimną wodą. Zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po zakończonej fermentacji zdejmujemy wino z nad osadu i jeżeli potrzeba, to robimy to kilka razy, dopóki nie będzie przeźroczyste.
To wino jest gotowe do spożycia za rok. Najlepiej podawać je schłodzone.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.