Dr J. Kwaśniewski twórca żywienia optymalnego jako lekarz medycyny pracował swego czasu w sanatorium wojskowym, gdzie początkowo zajmował się tylko leczeniem, a potem przydzielono mu nowe zadanie, został dietetykiem. I tak rozpoczęła się jego droga z żywieniem ludzi. Początkowo też liczył kalorie, białka, węglowodany, tłuszcze, aż nauczył się składu chemicznego wszystkich produktów na pamięć i doszedł do wniosku, że nietędy droga do właściwego żywienia.
high quality copy shoes Replica Christian Louboutin christian louboutins high quality faux
Kwaśniewski odrzucił naukowe autorytety i stworzył własny model żywienia oparty na ustaleniu wielkości proporcji między trzema podstawowymi składnikami żywności: białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Stosunek tych składników w żywieniu optymalnym wynosi 1:2,5-3,5:0,3-0,5 (B:T:W), natomiast w żywieniu racjonalnym rekomendowanym przez Instytut Żywności i Żywienia w Polsce stosunek ten wynosi 1:0,9:3,7.
Żywienie Optymalne zaleca spożywanie właściwie dobranych pod względem rodzaju i budowy tkanek zwierzęcych. Innymi słowy zaleca się spożywanie tych tkanek, które w organizmie wymagają odnowienia. Przykładowo: gdy chorujesz na wątrobę, zgodnie z kanonami Żywienia Optymalnego powinieneś zwiększyć spożycie smażonej wątróbki; masz chore stawy, spożywaj chrząstki, powięzi i ścięgna.
Komentarze
nie dajmy się zwariować najlepsze jedzenie mamy pod nosem, tylko nie dajmy go psuc konserwantami i roznymi innymi polepszaczami z supermarketow. tylko prosto od chłopa.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.