Jeśli w ramach postanowień noworocznych obiecałeś sobie pozbyć się dodatkowych kilogramów i chcesz, by powrót do formy przebiegał szybko, a zarazem lekko i przyjemnie, zastanów się nad zastosowaniem diety jogurtowej.
Plan żywieniowy z zastosowaniem jogurtów jest uznawany za jeden z najzdrowszych i najskuteczniejszych, przy czym trwa zaledwie dwa tygodnie i umożliwia zrzucenie nawet do sześciu kilogramów.
Dodatkowo niewątpliwą zaletą jest bezpieczeństwo stosowania diety jogurtowej, gdyż dzięki niej dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych mikro- i makroelementów. Ważne jest też to, że w miarę trwania programu, zmniejszone zostaje ciągłe uczucie głodu, co skutecznie zniechęca nas do sięgania po przekąski. Poziom trudności przejścia tej diety należy więc określić jako łatwy.
Ta dieta, poza licznymi zaletami, ma też jednak swoje wady. Można do nich zaliczyć koszty, zakupu dużej ilości jogurtów, jak również monotonię menu. Pocieszający jest jednak fakt, że ten plan żywieniowy nie trwa długo, a jego efekty zadowolą każdego.
W trakcie trwania diety jogurtowej możemy jeść niemal wszystko. Dozwolone są wszelkie owoce: jabłka, banany, kiwi, winogrona, mandarynki, pomarańcze, jak i warzywa: brokuły, kalafior, marchew, sałata i inne. W naszym jadłospisie powinno się znaleźć muesli owocowe, płatki owsiane, czy kukurydziane, chleb pełnoziarnisty oraz chude mięso.
Główną zasadą jest traktowanie przetworów mlecznych jako podstawy diety i najważniejsze źródło białka. Do tych produktów należy zaliczyć przede wszystkim jogurty, kefiry, rzadziej maślanki, ze względu na większą niż w pozostałych wymienionych produktach zawartość tłuszczu i węglowodanów. Tego typu napoje fermentowane możemy bez obaw spożywać, nie tylko podczas głównych posiłków, ale także jako przekąski. Warto pamiętać, że podobnie jak w przypadku wielu innych diet odchudzających, należy unikać czerwonego mięsa i tłustych ryb.
W omawianej diecie możemy sięgać po różne rodzaje jogurtów, jednak najczęściej w naszym menu powinien gościć kefir oraz jogurt naturalny. Według dr n med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia, te niskokaloryczne produkty spożywcze zawierają łatwoprzyswajalne białka, które są niezbędne w przebiegu wielu funkcji życiowych, w tym w prowadzeniu prawidłowej gospodarki hormonalnej i budowy naszego organizmu.
Ponadto warto wiedzieć, iż przetwory mleczne dostarczają witamin A, B, B2 oraz niacyny, dzięki czemu wspierają proces przemiany materii, regulują układ nerwowy i wzmacniają odporność. Zmniejszają ponadto uczucie zmęczenia, dodają energii oraz wzmagają koncentrację.
Nie powinniśmy zapominać o dostarczanych przez jogurty i kefiry substancjach mineralnych, takich jak wapń, stanowiący podstawę naszego układu kostnego. Udowodnione zostało, że spożywanie chudych przetworów mlecznych działa przeciwmiażdżycowo oraz zapobiega rozwojowi nowotworów m. in. raka piersi.
Dieta jogurtowa składa się z trzech głównych posiłków, spożywanych każdego dnia, pomiędzy którymi możemy bez problemu pozwolić sobie na przekąski w postaci jogurtów z dodatkiem świeżych owoców, takich jak mandarynki, kiwi czy banany. Oprócz tego istnieje możliwość wprowadzenia drugiego śniadania i podwieczorku w podobnej formie, co wspomniane przekąski. Aby dieta nie była zbyt monotonna, możemy dowolnie komponować jadłospis, nie zapominając przy tym o piciu wody mineralnej – przynajmniej 1,5 litra dziennie.
Dieta jogurtowa jest najczęściej stosowana przez kobiety, przy czym polecana jest także i panom, tym bardziej, że ze względu na wartość smakową i małą rygorystyczność zachęca do powtórek. Powinniśmy podkreślić, że dzięki stosowaniu tego planu żywieniowego nie dość, że w sposób efektowny i skuteczny zrzucimy zbędne kilogramy, to oczyścimy się z nadmiaru szkodliwych toksyn. Co ważne, bardzo rzadko po przejściu tej diety spotyka się efekt jojo, co powinno stanowić dodatkową zachętę do wypróbowania jogurtowego programu żywieniowego.
Uwaga: przed zastosowaniem diety koniecznie należy skonsultować się z lekarzem, który powinien zadecydować o tym, czy nasz organizm dobrze zniesie tego typu menu. Uważać powinny szczególnie osoby, które mają problemy z metabolizmem białka i osoby z osłabionymi nerkami.
Poniżej prezentujemy przykładowe menu diety jogurtowej:
Śniadanie:
1. jabłko, 150 g jogurtu owocowego z dodatkiem pestek dyni,
2. jabłko, 150 g jogurtu naturalnego, dwie kanapki z chudą wędliną,
3. dwie mandarynki, 150 g jogurtu malinowego z dodatkiem muesli,
4. pomarańcza lub grejpfrut, 150 g jogurtu truskawkowego z otrębami,
5. banan, 150 g jogurtu naturalnego, dwie kanapki z dżemem.
Drugie śniadanie/przekąski/podwieczorek
1. Jogurt naturalny z kawałkami mandarynki,
2. Kefir z bananem,
3. Jogurt z owocowy,
4. Jogurt naturalny z grejpfrutem,
5. Kefir owocowy.
Obiad:
1. filet rybny gotowany na parze z porcją ryżu i warzyw (brokuły, kalafior, kapusta, marchew), 150 g kefiru,
2. filet z indyka w curry zarumieniony na patelni z dodatkiem warzyw i białego ryżu, 150 g jogurtu naturalnego,
3. pierś z kurczaka, 2 ziemniaki i pół kalafiora, wszystko gotowane na parze, 150 g naturalnego jogurtu,
4. warzywa gotowane na parze (marchew, por, cebula, kalafior), gotowana kasza gryczana, sałatka z awokado, 150 g kefiru,
5. makaron gotowany al dente z piersią z kurczaka zasmażaną na oliwie z oliwek, cały pomidor, gotowana fasolka szparagowa, 150 g jogurtu naturalnego.
Kolacja:
1. porcja chudego twarożku z dodatkiem 150 g jogurtu owocowego, jajko na twardo, kilka różyczek gotowanych brokuł lub kalafiora, pół czerwonej papryki.
2. kanapka z chudą wędliną, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem warzyw (czerwona papryka, cebula, natka pietruszki).
3. kromka grahamki posmarowana margaryną, kilka kawałków białego sera, 150 g kefiru z kawałkami pomarańczy lub grejpfruta.
4. sałatka grecka z małą ilością oliwy z oliwek, 150 g jogurtu naturalnego.
5. bułka grahamka z porcją chudego twarogu i warzywami – papryką, czerwoną cebulą, gotowanymi brokułami, 150 g jogurtu naturalnego.
Kyo/ESE/
Źródło: http://fitness.wp.pl/zdrowie/katalog-diet/go:1/art61,dieta-jogurtowa.html