Wino stołowe, wytrawne.
Receptura: 900g świeżych jagód kaliny,450g dojrzałych bananów,450g zmielonych rodzynek,900g cukru,3g kwasku cytrynowego,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne ogólnego przeznaczenia lub dla win burgundzkich.
Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka, czy to na dalekiej pustyni, czy w samym sercu gwarnego miasta. I gdy w końcu skrzyżują się drogi tych dwojga i spotkają się ich spojrzenia, to wtedy znika cała przeszłość i cała przyszłość. Liczy się tylko ta chwila i owa niewiarygodna pewność, że wszystko pod niebieskim sklepieniem zostało zapisane jedną Ręką. Ręką, która obdarza miłością i stwarza bliską dusze dla każdego śmiertelnika, który w słonecznym świetle krząta się niestrudzenie, wypoczywa i szuka swego skarbu. Bo jeśliby tak nie było, to marzenie całego ludzkiego rodzaju nie miałoby najmniejszego sensu.
|
Wino stołowe, wytrawne.
Receptura: 900g świeżych jagód kaliny,450g dojrzałych bananów,450g zmielonych rodzynek,900g cukru,3g kwasku cytrynowego,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne ogólnego przeznaczenia lub dla win burgundzkich.
Wino deserowe, czerwone, mocne.
Receptura: 1,8 kg świeżych jagód czarnego bzu,450g pokrojonych rodzynek,450g dojrzałych bananów,450g suszonych owoców,1 kg koncentratu czerwonego winogronowego soku, 1,36 kg cukru,5g kwasku winnego,3g taniny,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne typu portwein.
Do wyrobu wina według poprzedniej receptury można wykorzystać wiele konserwowych owoców, np. śliwki i morele. Wino czerwone można zrobić z czerwonego, winogronowego koncentratu. Dobre wino, o bladoróżowym kolorze otrzymuje się z czerwonych śliwek w połączeniu z koncentratem białego winogronowego soku. Ten temat proszę potraktować informacyjnie i z przymróżeniem oka, bo przy spożyciu alkoholu nie ma bezpiecznych dawek. Alkohol dostarcza 7 kcal w każdym gramie i spala się w organizmie z prędkością 60 mg/1 kg wagi ciała/godzinę. Pół litra alkoholu 40% to 200 g czystego alkoholu, człowiek o wadze 90 kg spali go w ciągu 37 godzin. ? 1 kieliszek wódki (whisky) 30 g to 10-12 g czystego alkoholu, Michael Garner, uczony amerykański badający wpływ alkoholu na człowieka określa "umiarkowane" dawki alkoholu dla ludzi dorosłych: ? wino białe lub czerwone - 2 g na 1 kg wagi ciała na dobę, Białe wino oczyszcza nerki, lekko pobudza układ nerwowy i sprzyja lepszemu trawieniu. Czerwone wino poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspakaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu.Wino jest korzystne dla osób starszych cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Burgundczycy wino nazywają "mlekiem starców". Proszę też nie korzystać z opracowań prac uczonych pracujących na wschód od Bugu z uwagi na inne miary i przeliczniki. Tam podstawową jednostką przyjmowaną do przeliczeń jest 1 litr alkoholu o stężeniu 98%, a dzienna "zdrowotna" dawka wynosi pół litra na statystyczną głowę i pozwala na zdrowy sen nawet w pozycji orbitalnej nieważkości. Aha, jeszcze jedno - alkohol strąca pepsynę i uniemożliwia strawienie każdego białka. Zakąszanie więc śledzikiem, schabowym czy jajeczkiem w majonezie zatruwa nam organizm i to za własne pieniądze, które można przeznaczyć na zakup następnej partii alkoholu
Wino stołowe, wytrawne, białe.
Receptura: 8 słodkich pomarańczy,1kg bardzo dojrzałych bananów,280g koncentratu białego, winogronowego soku,675g cukru,5g pektynowego enzymu,5g pożywki,5g winogronowej taniny, drożdże winne typu bordo.
Receptura: 1,8 kg dojrzałych truskawek,1 kg cukru,1 cytryna,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, drożdże winne ogólnego przeznaczenia,3g taniny lub szklanka mocnej herbaty.
Składniki: 2,25 kg dobrego, zielonego agrestu,5g zmieszanego cytrynowego i winnego kwasku,5g enzymu pektynowego,5g pożywki, drożdże winne typu szabli,675g cukru.
Receptura: Słoik (540g) kawałków grejpfruta w syropie, 0,5 l naturalnego 100% grejpfrutowego soku,900g cukru,5g enzymu pektynowego,5g pożywki,3g winogronowej taniny, drożdże winne dla win typu bordo, wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie.
Receptura: 900g jagód,225g zmielonych lub drobno posiekanych rodzynek,1 duża, soczysta cytryna,1 duża soczysta pomarańcza,900g cukru,1g kwasku jabłkowego,5g pektynowego enzymu,5g pożywki. Drożdże winne typu burgundzkiego. Wcześniej rozcieńczamy drożdże w ciepłej wodzie. Jagody i cukrowy syrop, a także rodzynki, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz skórkę bez białego środka kładziemy do wiadra. Dodajemy 2,5 l gorącej wody i cukier, dobrze mieszamy do pełnego rozpuszczenia się cukru.
Receptura: Butelka (0,60l) syropu z czarnej porzeczki,2,75 kg cukru,5g kwasku cytrynowego,10g pożywki,10g drożdży winnych ogólnego stosowania. Dla otrzymania 9 l wina trzeba włożyć do garnka cukier i wlać sok z czarnej porzeczki oraz 3 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż do wydzielenia się soku z konserwantów. Ostudzić, zlać przez lejek do 2-ch dużych butli i dolać do ramiączek zimnej gotowanej wody. Dodać roztwór drożdży, kwasek i pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. |
19,70 PLN
|
19,70 PLN
|
6,15 PLN
|
6,77 PLN
|
Brak postów do publikacji.
Błonnik zawarty w otrębach nie tylko chroni przed |
Czytaj więcej...