Picie niżej wymienionych koktajli pomogło wielu osobom zlikwidować długotrwałe dolegliwości zdrowotne. Jak wiadomo wiele chorób związanych jest z brakiem w organizmie składników mineralnych. Koktajle te składniki uzupełniają. Podane proporcje są obliczone na otrzymanie 240 g (szklanki) mieszanki soków. Podany stosunek składników jest stosunkiem objętościowym (nie wagowym).
Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + zielona papryka (40 ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy reumatyzmie, bólach w kościach i mięśniach, obrzękach kończyn.
Niektóre objawy zanieczyszczenia nerek Pojawienie się worków pod oczami, białe kropki na paznokciach, wilgotne dłonie.
Niektóre przyczyny zanieczyszczenia nerek Nagromadzenie śluzu, z którego powstają kamienie. Rozszerzenie nerek od nadmiaru spożycia płynów. Zwężenie nerek od nadmiaru spożywania soli, mięsa, ryb, pieczywa, słodyczy, produktów mącznych i rafinowanych.
Jarmuż (Brassica oleracea var. acephala) Dwuletnia roślina warzywna, traktowana jako odmiana kapusty bezgłowej, znana w starożytności. Wysoka na 10-150 cm, liście duże pierzastozielone, zmarszczone, fryzowane, nie tworzą główki - stanowią część jadalną (przyrządzaną jak szpinak). Świeży zawiera witaminy - C, A, B1, B2, PP oraz znaczne ilości białek i związków mieneralnych. Jest bardzo odporna na mróz. Wysiany w maju i uprawiany z rozsady wysadzanej w lipcu, używany jest w ciągu zimy i wczesną wiosną (nie wymaga przykrycia). Bardzo ceniony w Europie zachodniej.
Burak czerwony (Beta vulgaris) Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. W leczeniu naturalnym jest stosowany na anemię, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, gruźlicę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Ćwikła - (utarty gotowany burak z utartym chrzanem i kminkiem) poprawia pracę wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs.
Jelito grube zwane jest "bezpiecznikiem zdrowia". Mniemanie, że to tylko "rura kanalizacyjna" jest błędem. Jelito grube spełnia jedną z najważmiejszych ról w naszym organizmie. To w nim wchłaniana jest woda, witaminy mikro i makroelementy, które nie zostały wchłonięte w jelicie cienkim i cenne dla organizmu soki trawienne. Z resztek, z których nic dla organizmu już "wyciągnąć" nie można, formowane są masy kałowe.
Zimą i wiosną nie spożywać nadmiernie pomidorów i ogórków. Wymienione warzywa są hodowane sztucznie, albo zrywane niedojrzałe, dlatego też szybko gniją i psują się. Żeby zwiększyć termin przechowywania poddawane są działaniu różnorodnych środków.
Wiele osób narzeka, że nie może spożywać surowych warzyw. Tak się dzieje dlatego, wszystkie artykuły pochodzenia roślinnego powinny być bardzo dokładnie przeżuwane, ponieważ ich trawienie zaczyna odbywać się w jamie ustnej. Jeżeli tego nie zrobicie, to niedobrze pogryziony pokarm przedostaje się do żołądka, gdzie będzie fermentować, a to powoduje obfite gazy i wzdęcia. Radziłbym, aby osoby, którym brakuje więcej niż czterech zębów, używały tarki do przygotowania pokarmu roślinnego, najlepiej plastikowej.
Wiele warzyw zawiera nukleidy promieniotwórcze, dlatego też sałatki należy przyrządzać z warzyw wyhodowanych na własnej działce lub warzyw czystych ekologicznie. Jeśli nie mamy takich możliwości, promieniotwórczych nukleidów możemy się pozbyć w następujący sposób: przed spożyciem należy warzywa wymoczyć w słonej wodzie przez 3 godziny bez dostępu światła. W ten sposób około 40% radionukleidów ulega zniszczeniu.
W zimne pory roku źródłem witamin oraz makro i mikroelementów powinny być warzywa kiszone, suszone, owoce i ich przetwory.
Zewsząd jesteśmy atakowani jakże zabójczymi bakteriami E Coli inaczej zwanymi pałęczkami okrężnicy, które to mnożą się i atakują wszystkie warzywa w całej europie jak nie całym świecie, szerząc panikę i blady strach.
Wszystkie te informację są jakieś takie enigmatyczne - ktoś zachrował, ale jakoś nie ma ani jednego wywiadu z biedaczyskami, których dopadła ta przeklęta choroba potocznei zwana sraczką. Niechby chociaż jeden z tych biedaków opowiedział do kamery, jak to był u cioci na imieninach, gdzie zajadał zielone ogóry pod wódeczkę, po czym rozchrował sie i trafił do szpitala. Okazuje się, że nie jest nam dane dowiedzieć się z pierwszej ręki jak to było.
Jeśli szukacie otuchy do spożywania ogórków, to polecam czytać dalej.
Przydomowe ogródki bardzo często są kojarzone z pracą na roli. Z ciężką pracą rolnika który haruje od świtu do nocy na polu utytłany po pachy w gnoju. Ale czy sa to słuszne skojrzenia? Czy tak to musi wyglądać? Ostatnio dowiedzieliśmy się, że Michelle Obama prpaguje zdrowe odżywianie i styl życia. W ramach tej działalności został powiększony ogór przy białym domu. Wraz z dziećmi pierwsza dama posadziła zioła i warzywa (słaty, marchewki, pietruszki, kalarepy, ogórki, pomidory, groszek, czosnek, cebulę, brokuły, kalafiory, kapusty i inne). Nie posadzono tylko buraków, których podobno nie lubi Pan Prezydent.Inicjatywa ma uzmysłowić amerykanom istotę zdrowego odżywiania się. Dobroczynnego wpływu warzyw na ludzkie organizmy.Z niecierpliwością będziemy śledzić kolejne doniesienia z przydomowego ogródka w białym domu. Być może dzięki tej inicjatywie zapanuje światowa moda na sadzenie własnych warzyw. Na filmie możemy obejrzeć jak pierwsza dama Ameryki sadzi warzywa w żółtych rękawiczkach, tak żeby nie zniszczyć sobie rąk.
Czytaj więcej...