Gram Zdrowia

Home
sauna


----- Biuletyn Medycyny Alternatywnej -----
------------------------------------------------
Detoksykacja w ch. przewlekłych 5/5

Bodźce termiczne

Skuteczność płukania gąbki w dużej mierze uwarunkowana jest tym, jak często i z jaką siłą ją zaciskamy i puszczamy. Podobnie rzecz się ma z mezenchymą. Oddziaływanie zimnem porównać można zaciskania gąbki, a oddziaływanie ciepłem do jej puszczania. Zimno aktywuje układ współczulny, który zaciska naczynia krwionośne dostarczające krew do
tkanki, dochodzi również do obkurczenia całego narządu i wypchnięcia chłonki i krwi do naczyń. Zadziałanie ciepłem działa odwrotnie - naczynia ulegają rozszerzeniu, krew napływa do tkanki, mezenchyma napełnia się.

 

Więcej…  

26. Oleum Grapefruit (Oleum Citri decumanae) otrzymywany jest z owoców grejpfruta Citrus decumana racemosa (Citrus paradisi) rośliny z rodzaju Citrus, rodziny Rutaceae (rutowate). Miejsce występowania: Antyle, Indie, Ameryka Północna (południe). Olejek jest bezbarwny (silnie oczyszczony), słomkowy, żółty lub lekko pomarańczowy. W skórce owoców występuje około 2% olejku eterycznego. W skład zabarwionego olejku wchodzą bioflawonoidy, citral, linalool, geraniol, citronelal, kadinen, limonen. Składniki olejku mają charakter fitoncydów, czyli związków o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Olejek eteryczny grejprutowy niszczy gronkowce, paciorkowce, Helicobacter pylori. Wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe (zabija wirusy opryszczki i grypy), przeciwpierwotniakowe (niszczy np. lamblie i rzęsistka), przeciwroztoczowe i silne działanie przeciwgrzybicze (niszczy Candida, Cryptococcus).

Więcej…  

24. Oleum Thymi (olejek tymiankowy) uzyskiwany jest z ziela tymianku Thymus vulgaris, które zawiera go w ilości 0,5-2%. Barwa aromatycznej cieczy jest różna: żółto- lub brunatnoczerwona (olejek francuski), albo też ciemnozielona (olejek hiszpański). Istnieją również olejki tymiankowe silnie oczyszczone bezbarwne lub słomkowe. Oba mają silny charakterystyczny zapach tymianku (tymolu) i ostry, piekący smak, nieco korzenny. Olejek tymiankowy francuski zawiera 20-30% tymolu (związek fenolowy), ponadto pinen, cymol, cynalol, linalool, borneol. Olejek tymiankowy hiszpański posiada 42-59% karwakrolu.

Więcej…  

22. Tea-Tree Oil (olejek herbaciany) Oleum Malaleucae – bezbarwna, ruchliwa ciecz o zapachu terpentynowo-żywicznyn i ostrym, jodłowym smaku z gorzkawym posmakiem. Zawiera w składzie: terpinene-4-ol (około 40%), a-terpinen (ok. 8%), y-terpinen (ok. 20%), sabinen (ok. 3%), terpinolen (ok. 3%), cymen (ok. 3%), kadinen (ok. 1%), limonen (ok. 1%), ponadto leden, cineol i dendren aromatyczny. Uzyskiwany jest z Malaleuca alternifolium (Australia), należącej do rodziny mitowatych. Liście zawierają około 2% olejku.

Więcej…  

21. Oleum Santali albi (olejek sandałowy) otrzymywany jest przez destylację z parą wodną drewna sandałowca białego Santalum album. Ma postać żółtej cieczy i przyjemnym mocnym zapachu i ostrym smaku. Zawiera około 90% santalolu C15H24O = C15H23OH /alkohol seskwiterpenowy/, seskwiterpen - santalen C15H24, ponadto aldehyd izowalerianowy, santalon i santonon, bergamoten, alkohol bergamotol, alfa-bisabolol, farnesol, nuciferol, liczne estry i wolne kwasy (np. kwas santalenowy). Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i w lecznictwie: w chorobach układu moczowego i płciowego. Sandałowce rosną w Azji, Australii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Są półpasożytami, czyli semiparazytofitami. Drewno sandałowca zawiera około 2,5-5% olejku eterycznego. Santalol występuje w dwóch formach izomerycznych alfa- i beta-.

Więcej…  

20. Oleum Salviae (olejek szałwiowy) występuje w handlu w dwóch odmianach.

-         Olejek szałwiowy otrzymywany przez destylację z para wodną ziela szałwi lekarskiej (Salvia officinalis) jest syropowatą cieczą barwy żółtej lub zielonawej o kamforowym zapachu i smaku. Głównymi jego składnikami są tujon, cyneol, borneol, kamfen, salwen i pinen. Olejek szałwiowy używany jest do płukania jamy ustnej, gardła i narządów płciowych ze względu na działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwropne, przeciwgnilne, odwaniajace i przeciwwysiękowe. W tym celu do ciepłej wody z glicerolem (1 łyżka gliceryny na szklankę) dodać 3-4 krople olejku i energicznie zamieszać. Olejek szałwiowy można zażywać doustnie w razie wzdęć, bólu brzucha, skurczów jelit, niestrawności, wzdęć i nadmiernej potliwości. Dobrze spełnia swoje funkcje również w nieżytach układu oddechowego. Dawka doustna wynosi 4-5 kropli/na miodzie lub cukrze. Doskonale czyni kąpiel z dodatkiem 6-8 kropli olejku szałwiowego na wannę wody; działa bowiem inhalacyjnie, uspokajająco, odświeżająco i wzmacniająco. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i odkażajaco. Wywiera wpływ przeciwtrądzikowy. Leczy acne inversa (akne inversa), czyli trądzik odwrócony i herpes simplex czyli opryszczkę. Likwiduje ropne zapalenie mieszków włosowych.

Więcej…  

19. Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego) uzyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) lub z róży francuskiej Rosa gallica. Olejek różany bułgarski jest gęstą, żółtawą cieczą lub zielonkawą cieczą o silnym zapachu i ostrym smaku. Głównymi składnikami olejku różanego są: geraniol (ok. 45%), cytronelol (ok. 40%), nerol (ok. 11%) oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. W Polsce dostępne są także oczyszczone olejki różane w postaci bezbarwnego lub żółtawego płynu o silnym zapachu róży.

Więcej…  

18. Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri (olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy).

Wszystkie wymienione olejki maja postać bezbarwnej lub słomkowej ruchliwej cieczy, łatwo lotnej o zapachu terpentyny, czy igliwia. W smaku są balsamiczne, nieco ostrawe, ze słonawym posmakiem terpentynowym.

Olejek sosnowy zawiera pinen, kamfen, felandren, aldehyd kuminowy i anyżowy, borneol, L-limonen, D-limonen, kadinen. Jest otrzymywany z igliwia sosny Pinus na drodze destylacji z parą wodną. W igliwiu jest około 0,4-0,7% olejku eterycznego.

Więcej…  

16. Oleum Menthae (olejek miętowy).W zależności od gatunku mięty uzyskuje się różne rodzaje olejków.

Olejek eteryczny otrzymany z ziela mięty kędzierzawej (Mentha spicata) lub mięty polnej (Mentha arvensis) nie zawiera mentolu, który jest z kolei w olejkach pozyskanych z ziela mięty pieprzowej (Mentha piperita), mięty japońskiej (Mentha arvensis var. piperascens) i z ziela pulegii pospolitej (Pulegium vulgare).

            Olejek miętowy z mięty pieprzowej (Oleum Menthae piperitae) jest bezbarwną lub bladożółtą cieczą, która na powietrzu żywiczeje. Zawiera mentol (48-68%), menton (do 25%), jasmon = yasmon (0,1%), piperiton, kemfen, pinen, limonen, saninen, kadynen, pulegon, cyneol, kwas walerianowy I kwas octowy. Więcej mentolu, bo około 60-90% zawiera olejek uzyskiwany z mięty japońskiej i kanadyńskiej (odmiany) – Mentha canadensis. Olejek miętowy japoński (kanadyjski) ma bardzo silny zapach i bardziej gorzki smak, jest cennym i tanim źródłem mentolu.

Więcej…  

15. Oleum Mayoranae (olejek majerankowy) jest żółtawą lub zielonkawą cieczą o przyjemnym, korzennym zapachu i smaku. Otrzymywany przez destylację z parą wodną ziela majeranku ogrodowego Mayorana hortensis, rośliny rosnącej i uprawianej w Europie. W zielu jest około 0,3-0,5% olejku eterycznego.

Olejek majerankowy działa silnie antyseptycznie, przeciwgnilnie, odwaniająco, przeciwropnie i przeciwzapalnie. Podany doustnie zwiększa wybitnie wydzielanie soku żołądkowego i kwasu solnego, pobudza apetyt i posaż treści pokarmowej, działa rozkurczowo, przeciwwzdęciowo i żółciopędnie. Wzmaga wydzielanie potu i moczu. Udrażnia drogi oddechowe upłynniając śluzową wydzielinę i rozszerzając oskrzela oraz tchawicę. Wywiera wpływ przeciwtrądzikowy. Działa wykrztuśnie. Wydalany jest wraz z łojem, potem, moczem i powietrzem wydychanym (przez płuca).

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Losowy produkt

5,46 PLN

79,95 PLN


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 248 gości 

Cytat


Osoby, które śpią 6 lub mniej godzin na dobę, mogą gorzej funkcjonować. Po kilkunastu zarwanych nocach (ok. 4 godzin snu) zachowujemy się, jakbyśmy nie spali trzy doby z kolei. Po 17 godzinach bez snu człowiek zachowuje się tak, jakby miał we krwi 0,5 promila alkoholu.
Źródło: http://www.gynostemma.pl/pol-thebest.htm