Przepisy śniadaniowe
Na śniadanie można jeść chleb żytnio - razowy na naturalnym zakwasie, o ile mamy pewność, że osoba chora na grzybicę dobrze toleruje białko roślinne - gluten. Indeks glikemiczny tego chleba wynosi około 57 i zależy od tego ile użyto otrąb do wyrobu ciasta. Można zjeść niewielką ilość chleba pełnoziarnistego, ale pod warunkiem, że do jego "sklejenia" nie użyto cukru o nazwie maltoza, dekstryny itp. Alternatywę dla naturalnego chleba możne być chleb żytni liofilizowany z pełnego ziarna – WASA, a także nieduża ilość płatków z ryżu dzikiego lub brązowego. Można jeść chleb żytnio-razowego z wędliną i niewielką ilością surówki. Surówka obniży indeks glikemiczny spożytego posiłku do 30 tj. do takiej wartości, jak gdyby wędlina była spożyta z gotowanymi jarzynami. Chleb można posmarować masłem lub smalcem.
Polecane warzywa: seler, ogórek, brokuły, kalafior, pomidory, sałata, szpinak, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, szparagi, botwinka, rukiew, brukselka, kapusta biała, kapusta włoska, marchew surową, burak czerwony surowy, szczypior, mniszek pospolity (mlecz), sałata, sałata zimowa (endywia), koper włoski, kalarepa, por, gorczyca, rzodkiewka, rzodkiew biała, cebula szalotka, kiełki (oprócz fasoli Mung), boćwina, rzepa, rzeżucha. Warzywa strączkowe: ciecierzyca, fasolka zielona, fasolka szparagowa, fasola biała, czerwona i brązowa, soczewica brązowa, soczewica zielona, groch.
Czytaj więcej...