BÓLE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO, uczucie ciężkości, torsje po spożyciu pokarmu
Wypić sok z połówki cytryny z 1/2 łyżeczki sody spożywczej.
CHOROBA WĄTROBY
Zetrzeć korzeń chrzanu na drobnej tarce. Zmieszać starty chrzan z taką samą ilością miodu (jeśli nie ma miodu można użyć cukru) i zamknąć w szklanym naczyniu. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
Zaparzyć 1 szklankę wrzątku 1 łyżką nasion kopru ogrodowego, odstawić, ochłodzić, przecedzić. Przyjmować po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
KAMIENIE WĄTROBOWE
60 g suszonych fig drobno pokroić, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać szklankę wrzątku, doprowadzić do wrzenia, dodać 1/2 szklanki gorącego mleka i 1-5 g cukru. Przestudzić. Ciepły płyn pić drobnymi łyczkami, owoce figi zjeść. Dobrze jest też jeść świeże poziomki i pićć świeży sok z marchwi.
Czytaj więcej...