Gram Zdrowia

Home
omega 9

Centrum Medyczne dr Michalaka
----- Biuletyn Medycyny Podziemnej -----
----------------------------------------------------------------------

Len - Polskie Złoto 2/4 - Grupy kwasów tłuszczowych


Scharakteryzujmy krótko poszczególne grupy kwasów tłuszczowych:

1. Kwasy tłuszczowe nasycone. Te kwasy tłuszczowe są syntetyzowane
z cukru w tkance tłuszczowej i wątrobie. Stąd najwięcej ich jest w
słoninie i smalcu. Najważniejsze z nich to kwas stearynowy (C18:0) i
palmitynowy (C16:0).

2. Kwasy tłuszczowe omega-9. Są to w zdecydowanej większości
jednonienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. z jednym wiązaniem podwójnym w
środku cząsteczki. Budową, właściwościami fizycznymi i biologicznymi
są najbardziej zbliżone do kwasów nasyconych. Największą zawartością
tych kwasów cechuje się oliwa z oliwek. Stąd też jest to jedyny olej,
który w lodówce jest w stanie się zestalić. Najtrudniej spośród olejów
roślinnych ulegają one utlenianiu. Z tego też powodu oliwa z oliwek
jest najlepszym olejem spośród olejów roślinnych używanym do smażenia.
Najważniejszy kwas tłuszczowy z tej grupy to kwas oleinowy(C18:1).
Wymienić należy jeszcze kwas erukowy (C22:1) występujący w niektórych
olejach i nerwowony (C24:1) występujący w pewnej ilości w mózgu.

3. Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. W zależności od długości,
mają one kilka wiązań podwójnych, z których ostatnie znajduje się
odpowiednio 6 węgli lub 3 węgle od końca łańcucha węglowego. Są one
głównymi składnikami większości olejów (najważniejszy wyjątek - oliwa
z oliwek). Przy czym zawartość omegi-6 z reguły znacznie przewyższa
zawartość omegi-3. Omegi-6 jest średnio ok. 50-70%, a omegi-3 średnio
ok. 1-8%. Reszta przypada na kwasy omega-9 i kwasy nasycone.

Z kwasów omega-3 i omega-6 wytwarzane są w organizmie różnorodne
prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny. Są to związki występujące w
komórkach w bardzo niedużych ilościach, jednak o bardzo ważnej funkcji
dla organizmu. Mają bowiem charakter przekaźników informacji. W
największym uproszczeniu można powiedzieć, że z kwasów tłuszczowych
omega-3 wytwarzają się prostaglandyny mające charakter przeciwzapalny
i hamujący krzepliwość krwi (przeciwzawałowe), natomiast z kwasów
omega-6 - prostaglandyny o charakterze prozapalnym i wzmagającym
krzepliwość krwi.

Wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych są również ważnym
składnikiem wszystkich błon lipidowych w organizmie, których jest ok.
10-15kg. Proporcja kwasów tłuszczowych w diecie odbija się w
perspektywie kilku miesięcy na ich proporcji w błonach lipidowych. A
proporcja w błonach wpływa na właściwości fizyczne tych błon (np.
przepuszczalność). Szczególnie dużo kwasów tłuszczowych omega-3
występuje w błonach lipidowych w mózgu. Lipidy błon komórkowych są
podatne na utlenianie, przy czym wrażliwość na utlenianie wzrasta wraz
z ilością wiązań podwójnych. Im jest więc więcej kwasów
wielonienasyconych w diecie, tym więcej też potrzebujemy witaminy E -
głównego antyutleniacza dla błon lipidowych. Szczególnie podatne na
utlenianie są kwasy omega-3, gdyż zawierają najwięcej wiązań
podwójnych. Odbija się to na wyjątkowo krótkiej trwałości oleju
lnianego szczególnie bogatego w omegę-3, wynoszącej tylko 2 miesiące.


Wymieńmy najważniejsze kwasy tłuszczowe z tych grup dwóch grup:

szereg omega-6:

kwas linolowy (C18:2) → kwas gamma-linolenowy (C18:3) →
kwas arachidonowy (C20:4).

szereg omega-3:

kwas alfa-linolenowy (C18:3) → kwas eikozapentaenowy (EPA,
C20:4) → dokozapentaenowy (C22:5) → dokozaheksaenowy (DHA,
C22:6).

Jak widać, kwasy te umieszczone są w szeregu. Jest to związane z
tym, że kolejne kwasy tłuszczowe w tym szeregu mogą być wytworzone w
organizmie z kwasów wcześniejszych. Te pierwsze są jednak niezbędne i
muszą być dostarczone z dietą.

Trzeba zwrócić jeszcze uwagę, gdyż może to być źródłem pomyłek a
także nadużyć w informacji reklamowej o różnych olejach, na różnicę
między kwasem alfa-linolenowym i gamma-linolenowym. Jeden należy do
rodziny omega-3 a drugi do omega-6. Mają więc całkowicie odmienne
oddziaływanie na organizm. Właściwy kwas omega-3 to kwas
alfa-linolenowy. Niektóre oleje lniane opisane są informacją
„niskolinolenowy”. Oznacza to niską zawartość kwasu
alfa-linolenowego, czyli tego z rodziny omega-3. Najważniejsze dla
organizmu kwasy omega-3 to EPA i DHA. Szczególnie obficie występują w
układzie nerwowym i mózgu. Mózg człowieka jest największy spośród
wszystkich kręgowców w stosunku do masy ciała. Oznacza to więc również
większe zapotrzebowanie na kwasy omega-3.


cdn...

dr n. med. Krzysztof Piotr Michalak
----
Aby otrzymywać Biuletyn, należy wejść na stronę www.drMichalak.pl i
wpisać swój email.
---
Jeśli uważasż, że komuś z Twoich znajomych przydałyby się informacje z
tego Biuletynu - prześlij mu teraz tego mejla...
---
Przypominam, że biuletyn zawiera w większości wiedzę nie uznawaną
przez medycynę akademicką.
---

 
Powered by Tags for Joomla

Losowy produkt

125,00 PLN

24,56 PLN


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 335 gości