piątek, 03 lutego 2012
admin
27.Oleum Pichtae – Olejek pichtowy (Abies siberian essential oil, Oleum Pini sibiricum, Fir needle siberian oil). Otrzymywany jest z jodły syberyjskiej Abies sibirica. Jodła białokora, pichta syberyjska, albo inaczej jodła syberyjska - Abies sibirica (Ledeb. 1833; synonim Pinus sibirica (Ledeb.) Turcz. - należy do podgromady nagonasiennych drobnolistnych Conipherophytina, klasy iglastych Coniferopsida, rodziny sosnowatych Pinaceae.
Inne synonimy tej rośliny to: Picea pichta (J. Forbes) Loudon, Pinus picea Pall.; Abies pichta (Lodd.) J. Forbes; ang. Siberian fir.
Jest to drzewo iglaste dorastające do 40 m wysokości. Iglaste liście osiągają długość do 3 cm, szerokość 1,2-2 mm. Występuje w Chinach Mongolii i na Syberii. Szyszki stojące do góry, do 8 cm długości, cylibdryczne. Istnieją podgatunki i odmiany jodły syberyjskiej, np. var. semenovii (Fedtschenko) T.S. Liu 1972, sibirica ssp semenovii (Fedtsch.) Farjon 1990, A. semenovii Fedtschenko 1898, A. pichta kirghisorum Svoboda.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
26. Oleum Grapefruit (Oleum Citri decumanae) otrzymywany jest z owoców grejpfruta Citrus decumana racemosa (Citrus paradisi) rośliny z rodzaju Citrus, rodziny Rutaceae (rutowate). Miejsce występowania: Antyle, Indie, Ameryka Północna (południe). Olejek jest bezbarwny (silnie oczyszczony), słomkowy, żółty lub lekko pomarańczowy. W skórce owoców występuje około 2% olejku eterycznego. W skład zabarwionego olejku wchodzą bioflawonoidy, citral, linalool, geraniol, citronelal, kadinen, limonen. Składniki olejku mają charakter fitoncydów, czyli związków o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Olejek eteryczny grejprutowy niszczy gronkowce, paciorkowce, Helicobacter pylori. Wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe (zabija wirusy opryszczki i grypy), przeciwpierwotniakowe (niszczy np. lamblie i rzęsistka), przeciwroztoczowe i silne działanie przeciwgrzybicze (niszczy Candida, Cryptococcus).
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
25. Oleum Gerani (olejek geraniowy, olejek geranium) jest ruchliwą, bezbarwną cieczą, łatwo ulatniająca się, o zapachu silnie cytrynkowym i ostrym, piekącym smaku. Otrzymywany jest z Pelargonium roseum Willd. z rodziny bodziszkowatych Geraniaceae (lub innych gatunków Pelargonium, np. P. aiton L., P. odoratisssimum L.)/Afryka, Azja, Poludniowa Europa/. Zawartośc olejku w zielu wynosi 0,5-5%. W olejku znajdują się: geraniol (25-26%), citronelol (27-49%), linalool, menton, kwas walerianowy, kwas pelargonowy, eudesmol, seskwiterpeny.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
24. Oleum Thymi (olejek tymiankowy) uzyskiwany jest z ziela tymianku Thymus vulgaris, które zawiera go w ilości 0,5-2%. Barwa aromatycznej cieczy jest różna: żółto- lub brunatnoczerwona (olejek francuski), albo też ciemnozielona (olejek hiszpański). Istnieją również olejki tymiankowe silnie oczyszczone bezbarwne lub słomkowe. Oba mają silny charakterystyczny zapach tymianku (tymolu) i ostry, piekący smak, nieco korzenny. Olejek tymiankowy francuski zawiera 20-30% tymolu (związek fenolowy), ponadto pinen, cymol, cynalol, linalool, borneol. Olejek tymiankowy hiszpański posiada 42-59% karwakrolu.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
23. Oleum Terebinthinae (olejek terpentynowy) otrzymywany jest przez destylację żywicy zbieranej z pni drzew iglastych. Bezbarwna lub słomkowo-zielonkawa ciecz o charakterystycznym zapachu i ostrym, palącym smaku, nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w spirytusie, nafcie, benzenie i dwusiarczku węgla. Olejek terpentynowy po dostaniu się do krwi z jelit wywiera działanie ogólne: moczopędne i pobudzające gruczoły dróg oddechowych do wydzielania śluzu; w większych dawkach uszkadza nerki (krwiomocz, białkomocz), powoduje ostry nieżyt żołądka i jelit, biegunkę oraz wymioty. Wydalany jest przez płuca, nerki i skórę. Stosowany jest do inhalacji (wziewań) przy przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych (działa wykrztuśnie), ale przede wszystkim używany jest zewnętrznie jako dodatek do maści i mazideł rozgrzewających przy różnego rodzaju bólach mięśniowych i stawowych.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
22. Tea-Tree Oil (olejek herbaciany) Oleum Malaleucae – bezbarwna, ruchliwa ciecz o zapachu terpentynowo-żywicznyn i ostrym, jodłowym smaku z gorzkawym posmakiem. Zawiera w składzie: terpinene-4-ol (około 40%), a-terpinen (ok. 8%), y-terpinen (ok. 20%), sabinen (ok. 3%), terpinolen (ok. 3%), cymen (ok. 3%), kadinen (ok. 1%), limonen (ok. 1%), ponadto leden, cineol i dendren aromatyczny. Uzyskiwany jest z Malaleuca alternifolium (Australia), należącej do rodziny mitowatych. Liście zawierają około 2% olejku.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
21. Oleum Santali albi (olejek sandałowy) otrzymywany jest przez destylację z parą wodną drewna sandałowca białego Santalum album. Ma postać żółtej cieczy i przyjemnym mocnym zapachu i ostrym smaku. Zawiera około 90% santalolu C15H24O = C15H23OH /alkohol seskwiterpenowy/, seskwiterpen - santalen C15H24, ponadto aldehyd izowalerianowy, santalon i santonon, bergamoten, alkohol bergamotol, alfa-bisabolol, farnesol, nuciferol, liczne estry i wolne kwasy (np. kwas santalenowy). Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i w lecznictwie: w chorobach układu moczowego i płciowego. Sandałowce rosną w Azji, Australii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Są półpasożytami, czyli semiparazytofitami. Drewno sandałowca zawiera około 2,5-5% olejku eterycznego. Santalol występuje w dwóch formach izomerycznych alfa- i beta-.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
20. Oleum Salviae (olejek szałwiowy) występuje w handlu w dwóch odmianach.
- Olejek szałwiowy otrzymywany przez destylację z para wodną ziela szałwi lekarskiej (Salvia officinalis) jest syropowatą cieczą barwy żółtej lub zielonawej o kamforowym zapachu i smaku. Głównymi jego składnikami są tujon, cyneol, borneol, kamfen, salwen i pinen. Olejek szałwiowy używany jest do płukania jamy ustnej, gardła i narządów płciowych ze względu na działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwropne, przeciwgnilne, odwaniajace i przeciwwysiękowe. W tym celu do ciepłej wody z glicerolem (1 łyżka gliceryny na szklankę) dodać 3-4 krople olejku i energicznie zamieszać. Olejek szałwiowy można zażywać doustnie w razie wzdęć, bólu brzucha, skurczów jelit, niestrawności, wzdęć i nadmiernej potliwości. Dobrze spełnia swoje funkcje również w nieżytach układu oddechowego. Dawka doustna wynosi 4-5 kropli/na miodzie lub cukrze. Doskonale czyni kąpiel z dodatkiem 6-8 kropli olejku szałwiowego na wannę wody; działa bowiem inhalacyjnie, uspokajająco, odświeżająco i wzmacniająco. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i odkażajaco. Wywiera wpływ przeciwtrądzikowy. Leczy acne inversa (akne inversa), czyli trądzik odwrócony i herpes simplex czyli opryszczkę. Likwiduje ropne zapalenie mieszków włosowych.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
19. Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego) uzyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) lub z róży francuskiej Rosa gallica. Olejek różany bułgarski jest gęstą, żółtawą cieczą lub zielonkawą cieczą o silnym zapachu i ostrym smaku. Głównymi składnikami olejku różanego są: geraniol (ok. 45%), cytronelol (ok. 40%), nerol (ok. 11%) oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. W Polsce dostępne są także oczyszczone olejki różane w postaci bezbarwnego lub żółtawego płynu o silnym zapachu róży.
Więcej…
piątek, 03 lutego 2012
admin
18. Oleum Pini et Oleum Abietis et Oleum Piceae et Oleum Cedri (olejek sosnowy i olejek jodłowy i olejek świerkowy i olejek cedrowy).
Wszystkie wymienione olejki maja postać bezbarwnej lub słomkowej ruchliwej cieczy, łatwo lotnej o zapachu terpentyny, czy igliwia. W smaku są balsamiczne, nieco ostrawe, ze słonawym posmakiem terpentynowym.
Olejek sosnowy zawiera pinen, kamfen, felandren, aldehyd kuminowy i anyżowy, borneol, L-limonen, D-limonen, kadinen. Jest otrzymywany z igliwia sosny Pinus na drodze destylacji z parą wodną. W igliwiu jest około 0,4-0,7% olejku eterycznego.
Więcej…
|
Czytaj więcej...