Gram Zdrowia

Home
konserwanty

Symbole E umieszczane na opakowaniu są deklaracjami producenta, że substancje dodane do żywności zostały użyte w ilości odpowiadającej przeznaczeniu i są uwzględnione na liście zatwierdzonej przez władze poszczególnych krajów Wspólnoty Europejskiej. Przykłady przytoczone dalej pochodzą z listy sporządzonej w Danii przez ministerstwa środowiska, rozprowadzanej bezpłatnie wśród konsumentów. Niektóre dotyczą też dodatków do kosmetyków. Lista może być już niepełna, bo pochodzi z lipca 1987 roku. (IL-PZH oznacza, że specyfik znajduje się na liście dozwolonych w Polsce). Jak można zauważyć, wszystkie dodatki do żywności są typowymi związkami chemicznymi, otrzymywanymi na drodze laboratoryjnej (a potem przemysłowej). My, konsumenci, nie mamy żadnego wpływu na przemysł żywnościowy i jesteśmy skazani na ich spożywanie. Jakie są skutki działania tych związków na żywy organizm nie dowiemy się prawdopodobnie nigdy, gdyż takich danych nikt nie odważy się opublikować. Jedyna rzecz, którą możemy zrobić, to zapoznać się z listą i według własnej wiedzy i rozsądku ograniczyć spożywanie produktów je zawierających.

BARWNIKI SPOŻYWCZE

E 100 - Kurkumina. Piękny, żółty barwnik pochodzenia roślinnego, z korzenia Curcuma conga L. Wydzielono go w stanie czystym już w roku 1842, zsyntezowano w roku 1918. W większych stężeniach ma działanie przeciwzapalne. Nie ma śladów w literaturze naukowej, by był badany pod kątem działania rakotwórczego. Nie jest wykluczone, że pojawi się, gdy ktoś będzie chciał wyprzeć z rynku dostawców kurkuminy

imitation louis vuitton black pumps with red soles Replica Christian Louboutin shoes christian louboutin silver shoes replica
Więcej…  
Polskie płody rolne mają lepszą wartość biologiczną niż produkty intensywnego rolnictwa zachodniego dzięki temu, że u nas zużywa się trzy razy mniej nawozów mineralnych i dziesięć razy mniej środków ochrony roślin. Na szczęście wciąż pozostajemy daleko poza czołówką krajów, pod względem „ulepszania” żywności’.
Mimo tego, że w ciągu ostatnich 10 lat zużycie nawozów mineralnych w Polsce wzrosło niemal o 15 %, wciąż jest o wiele mniejsze, niż w UE, nie mówiąc już o Japonii, które jest niemal dwukrotnie większe niż w UE. Wiele ubogich obszarów w Polsce nigdy nie nawożono nawozami syntetycznymi, a rosnących na nich upraw nie opryskiwano środkami chemicznymi. Mieliśmy szczęście, bowiem polskie rolnictwo miało do niedawna charakter ekstensywny, a produkty małych gospodarstw wiejskich są ekologiczne w najlepszym znaczeniu tego słowa.
W tej publikacji przedstawiam Państwu wiadomości dotyczące skażenia żywności chemicznymi środkami konserwującymi oraz ich wpływie na stan naszego zdrowia.
Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 99 gości