Gram Zdrowia

Home
kiełbasa

ojca-grande-przepisy-na-zdrowe-zycieWszystko powinno być gotowane pod przykryciem, nic bez przykrycia. Dlatego powinniśmy mieć duże garnki, wykorzystane tylko do połowy. Nigdy nie można gotować w małym garnku. Ucieka witamina B1, której wszyscy mamy ciągły niedostatek, bo tej witaminy, podobnie jak witaminy C organizm nie kumuluje... Dlatego wszystkie garnki muszą być przykryte pokrywką i należy tak gotować, żeby z nich nic nie uciekało: pół garnka objętości i pół garnka na parę. I jeszcze jedno. Trzeba zlikwidować wszelkie aluminium w kuchni - okropnie niszczy kości i śluzówki.

Więcej…  

Sposobem konserwacji mięsa stosowanym przez Indian Ameryki Północnej był pemmikan. Przy jego produkcji mięso było przyprawiane, suszone lub wędzone, rozdrabniane i mieszali z tłuszczem i jagodami. To dość pracochłonna metoda, ale skuteczna - zapasy nadawały się do jedzenia przez całą zimę i jeszcze dłużej. Obecnie nazwy pemmikan używa się też do określania suszonego mięsa, które znane było również w dawnej Polsce. W chłopskich chatach nie jadano raczej świeżego mięsa, a właśnie suszone. Jak mówią źródła etnograficzne, takie mięso powieszone u powały, częściowo uwędzone, było jadane nawet po trzech latach.

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 685 gości