Gram Zdrowia

Home
kefir

Całkowicie zapomniany, doskonały i zdrowy napój. Jest całkowicie przyswajany przez organizm w przeciwieństwie do słodkiego mleka. Przepis na domowy kefir pochodzi od ojca Grande, zielarza i propagatora kuchni staropolskiej. Pity szklankę dziennie kefir doskonale odnawia naszą florę bakteryjną w jelitach, poprawia trawienie i jest bardzo pomocny w leczeniu owrzodzenia układu pokarmowego. Pić go mogą wszyscy. Od małego dziecka po wiekowego starca.

Kupiony w sklepie zwykły kefir (jogurt) bez żadnych dodatków (cukru i owoców) o objętości szklanki (250 ml) wlewamy do kamiennego garnka. Mleko gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, by odparowało. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i następnie wlewamy do garnka z kefirem. Należy przy tym uważać, by nie wlewać "kożucha" gdyż jest to zbędny tłuszcz, a poza tym tworzyć będzie "paprochy" podobne do białego, cienkiego, wymoczonego papieru.

Więcej…  

Jelito grube zwane jest "bezpiecznikiem zdrowia". Mniemanie, że to tylko "rura kanalizacyjna" jest błędem. Jelito grube spełnia jedną z najważmiejszych ról w naszym organizmie. To w nim wchłaniana jest woda, witaminy mikro i makroelementy, które nie zostały wchłonięte w jelicie cienkim i cenne dla organizmu soki trawienne. Z resztek, z których nic dla organizmu już "wyciągnąć" nie można, formowane są masy kałowe.

Więcej…  

Czy widział ktoś dorosłego ssaka w naturze, ssącego swoją matkę? Odpowiedź jest oczywista.

Czy mleko jest odpowiednim pokarmem dla dziecka?
Nie ma żadnych wątpliwości, że karmienie piersią jest dla niemowlęcia najlepsze, szczególnie wtedy, gdy matka odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, tworząc odpowiednie, korzystne środowisko do pałeczek kwasu mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od tej chwili układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę i mleko dla organizmu staje się produktem ciężkostrawnym. W jelicie grubym zamiast fermentacji mleczno - kwasowej pojawiają się procesy gnilne, co powoduje samozatruwanie słabego organizmu, zaburzenia mikroflory jelita grubego i jego zwyrodnienie. Sztuczne mleko nie posiada ,,informacji biologicznej", która występuje w mleku matki. Z tego powodu dziecko ciągle jest głodne i jest stale dokarmiane.

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 294 gości