Co wiemy o otyłości prostej
Otyłością prostą nazywamy nadwagę związaną ze stosowania niewłaściwej diety. Badania naukowe przeprowadzone na terenie USA wykazały, że od 1977 roku ilość otyłych osób wzrosła w tym kraju o 31%. Paradoksem jest to, że spożycie tłuszczów zmalało o 11%, a liczba osób spożywających produkty spożywcze wysokoprzetworzone i wysokowęglowodanowe wzrosła z 19 do 76%. Wyniki tych badań dowodzą, że przyczyny tycia nie są uwarunkowane ilością spożywanych kalorii ale rodzajem pożywienia. Po spożyciu posiłku, w którym brak jest niezbędnych do życia związków mineralnych, witamin, wszystkie komórki naszego organizmu mimo pozornej sytości są dalej głodne i domagają się kolejnej porcji jedzenia. Dawny sposób odżywiania składał się głównie z pokarmów o tzw. niskim indeksie glikemicznym, nie powodującym gwałtownego wzrostu stężenia glukozy (cukru) i poziomu insuliny we krwi. Na początku XX wieku ilość otyłych ludzi była znikoma. Ciekawe jest to, że występuje ona na terenie USA wśród ludzi najuboższych, preferujących styl jedzenia w fast food. Ludzie bardziej zamożni wracają do spożywania bardziej naturalnych produktów. Niewątpliwie są bardziej świadomi grożącego im niebezpieczeństwa utraty zdrowia.
Czytaj więcej...