Domowy twarożek z małą zawartością kazeiny i kwasów 1 litr mleka chudego, 200 g kefiru, 60 g śmietany i niepełna łyżeczka sodki oczyszczanej. Do wrzącego mleka wlać kefir, śmietanę i gotować mieszając do wytworzenia się twarogu. Dodać sodkę i odsączyć wodę.
Jajecznica dietetyczna Rozić jajka oddzielając iałko od żółtka. Na patelnię wlewamy tyle łyżek mleka ile jajek. Gdy mleko zacznie się urzyć wlewamy iałko, gdy iałko zię zetnie odstawiamy z ognia dodajemy odroinę masła i dodajemy żółtko. Wymieszać, dodać posiekanego szczypiorku, oraz sól i pieprz do smaku.
Pasta twarogowa z olejem słonecznikowym 100 g chudego twarogu, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki słodkiego mleka, siekana zielenina lu siekane rzodkiewki, ogórki, kminek. Twaróg uić z olejem i mlekiem w mikserze na krem, dodać pozostałe składniki, ewentualnie roztarty w soli ząek czosnku. Pasta ta nadaje się również jako danie do ziemniaków ugotowanych w łupinkach i do zielonej sałaty.
Czytaj więcej...