Czy widział ktoś dorosłego ssaka w naturze, ssącego swoją matkę? Odpowiedź jest oczywista.
Czy mleko jest odpowiednim pokarmem dla dziecka?
Nie ma żadnych wątpliwości, że karmienie piersią jest dla niemowlęcia najlepsze, szczególnie wtedy, gdy matka odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, tworząc odpowiednie, korzystne środowisko do pałeczek kwasu mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od tej chwili układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę i mleko dla organizmu staje się produktem ciężkostrawnym. W jelicie grubym zamiast fermentacji mleczno - kwasowej pojawiają się procesy gnilne, co powoduje samozatruwanie słabego organizmu, zaburzenia mikroflory jelita grubego i jego zwyrodnienie. Sztuczne mleko nie posiada ,,informacji biologicznej", która występuje w mleku matki. Z tego powodu dziecko ciągle jest głodne i jest stale dokarmiane.
Czytaj więcej...