Gram Zdrowia

Home
drożdże
Głód nikotynowy jest prawdziwym głodem - prawdziwym brakiem czegoś dla organizmu. Ten głód możemy zaspokoić nikotyną, albo jedzeniem, o czym świadczą rozliczne doświadczenia ludzie przestających palić, a zaczynających coraz więcej jeść i tyć.
Więcej…  

Drożdże są obcą substancją dla ustroju człowieka. Zaliczane do grzybów. W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie dzięki temu, że potrafią produkować alkohol. Są nieodzowne przy produkcji piwa, wina, a także ciast i chleba, bo dzięki nim ciasto "rośnie". Niektórzy upatrują w nich źródła witamin grupy B, polecając je na trądzik młodzieńczy (praktycznie wcale nie pomagają, a zwyczaj picia drożdży jest przerażającą ignorancją). Prawdą jest, że w drożdżach znajdują się witaminy i pierwiastki potrzebne człowiekowi, jednak nie są polecane ze względu na wywoływanie fermentacji, a niekontrolowany rozwój w przewodzie pokarmowym może spowodować zniszczenie flory bakteryjnej jelit. Drożdże zmieniają odczyn skóry na kwaśny. Większość drożdży jest szkodliwa dla pokarmów i także dla człowieka . Wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem świeżego chleba, zalecając spożywanie trzydniowego (czas ten jest potrzebny na zabicie żyjących jeszcze drożdży).

Chleb bezdrożdżowy
4 szklanki mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej i wyrobić tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać soli do smaku. Uformować chleb, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C. Czy jest upieczony, sprawdzamy tak jak ciasto - patyczkiem. Przechowujemy w lodówce. Będzie zawsze świeży i miękki.

Więcej…  

Tryptofan jest produktem składowym do wytwarzania zarówno niacyny jak i serotoniny (hormon szczęścia).
Jeśli brakuje Ci niacyny, to wówczas część tryptofanu jest zużywana na wytworzenie niacyny, wówczas zostaje mniej tryptofanu do tworzenia serotoniny, dzięki której czujemy się dobrze - jesteśmy szczęśliwi i spokojni.
Tak więc dobrze jest dostarczać organizmowi zarówno niacyny (witamina PP, B3) jak i tryptofanu.

Więcej…  

Drożdże wywierają korzystny wpływ na skórę, od bardzo dawna są stosowane jako lek przeciwko trądzikowi. Zawarte w nich witaminy pomagają wątrobie utlenić tłuszcze a to właśnie niecałkowicie utlenione tłuszcze zatykają gruczoły łojowe, wywołując trądzik. Chociaż drożdże skutecznie zwalczają krostki, należy ze swej diety wyeliminować tłuszcze przede wszystkim śmietanę i tłuste sery. Mieszanka drożdży i wody różanej stanowi doskonałą i nie drogą maseczkę na twarz.

Więcej…  

Wiadomości ogólne

Przedstawicielem drożdży jest Saccharomycetes (Saccharomyces) cerevisiae, czyli drożdże piwne. Wykorzystuje się również drożdże winne Saccharomyces elipsoideus. Komórki drożdży są jednojądrowe, zazwyczaj tworzą kolonie, kształtu kulistego lub owalnego. Wyróżniają się zdolnością rozmnażania przez pączkowanie. Powstające na komórce wypustki przez dalszy wzrost przekształcają się w komórki podobne do macierzystych, a w końcu oddzielają się. Dzikie gatunki drożdży przezimowują w glebie i w ściółce, skąd latem i jesienią przedostają się na owoce, obornik i inna materię organiczną, bogatą w cukry.

Rozmnażanie płciowe drożdży polega na kopulacji dwóch komórek, które ulegają fuzji i zlewają swoja zawartość w zygotę, przekształcając się w worek. Jądro zygoty dzieli się mejotycznie na 4 haploidalne (monoploidalne) jądra potomne i w obrębie worka powstają 4 zarodniki – askospory, które po rozerwaniu worka kiełkują w nowe komórki wegetatywne.

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Czy reklamy nie są zbyt agresywne? pozdrawiam

Ostatnio na forum

Więcej »

Komentarze

  • Cukier - SŁODKA TRUCIZNA

    Wszystko fajnie, ale jestem bardzo ciekawy jakie to są ostatnie badania ? Jakiś odnośnik ? PDF z ...

    Czytaj więcej...

     
  • Kuracja cytrynowa

    :oops: podczas choroby nie można spożywać alkoholu . skoro pomaga na trawienie miesa , a co wiem ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 527 gości