niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BIELMO NA OKU
- 1 łyżeczkę soku z cebuli zmieszać z 1 łyżeczką miodu. Zakraplać na noc po 1 kropli.
- 1 łyżeczkę soku z cebuli zmieszać z 1 łyżeczką mleka. Zakraplać po 1-2 krople.
ŁZAWIENIE OCZU
Do jednej szklanki wody dodać 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 1 kroplę jodyny. Pić raz dziennie przez 2 tygodnie, potem tylko we wtorki i czwartki.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
ALERGIA ZWIĄZANA Z MIESIĄCZKOWANIEM
Po 50 g - korzeń kozłka, korzeń arcydzięgiela, korzeń lukrecji, kwiat lawendy, kwiat jasnoty białej, ziele przywrotnika, ziele drapacza, ziele krwawnika, ziele dziurawca. Alternatywnie - Po 50 g - liść szałwi, liść brzozy, liść orzecha włoskiego, ziele poziewnika, ziele marzanki, ziele przetacznika leśnego, ziele tysiącznika, ziele szanty, koszyczki rumianku. Stosować jeden z przepisów. Pić 2 razy dziennie 1 szklankę przed posiłkiem. Alergia może występować pod postacią pokrzywek, podrażnień skóry, dychawicy oskrzelowej i migreny.
BIAŁE UPŁAWY
Wykonać dopochwową irygacje wywarem ze 100 g nasion pietruszki w 1 litrze wody.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BÓLE MIĘŚNI
- 50 g kamfory, 50 g gorczycy, 10 g spirytusu, 100 g surowego białka z jajka. Nalać spirytus i kamforę do do słoiczka, wsypać gorczycę i wymieszać, dodać białko. Wszystko dobrze wymieszać, żeby powstała maść. Trzymać w lodówce, przed zastosowaniem lekko podgrzać. Smarować bolące stawy i mięśnie wieczorem przed snem. Maści nie należy wcierać do całkowitego wchłonięcia, ale tak, by powstał ochronny filtr. Po 20 minutach wytrzeć gazą zmoczoną w ciepłej wodzie.
- 500 ml spirytusu, 5 strączków suszonej ostrej papryki (długości 6-8 cm). Strączki papryki zmielić w młynku do kawy, wsypać do słoika i zalać spirytusem, przykryć pokrywką i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.. Nasączyć gazę nalewką i położyc kompres na bolące miejsca na 3-4 godziny. Po 7-10 zabiegach znikają wszystkie, nawet zastarzałe bóle.
- 1,5 szklanki soku z rzepy, 1 szklanka miodu, 150 ml wódki, 1 łyżka soli. Wszystko dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce. Używać po 1 łyżce przed snem.
- 3 cytryny ze skórką i 150 g obranego czosnku zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Mieszankę włożyć do 0,75 litrowego słoika z zimną wodą, zakryć i odstawić na 24 godziny. Przecedzić, wlać do słoika i nakryć pokrywką. Pić codziennie rano przed jedzeniem.
- Korzeń i natkę pietruszki zmielić wieczorem w maszynce by otrzymać 1 szklankę. Włożyc do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku, nakryć ręcznikiem. Rano wywar przecedzić i wycisnąć sok z 1 cytryny. Pić po 1/3 szklanki dwa razy dziennie po jedzeniu przez 2 dni, potem 3 dni przerwy i znowu, aż do zniknięcia bólu.
BÓLE PLECÓW
Nasmarować plecy ciepłym miodem. Natrzeć plecy ruchami "odrywającymi", przypominającymi oddzieranie skóry od kości. Później umyć ciepłą wodą. Zabieg powtarzać codziennie, aż ból zniknie.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
AGRANULOCYTOZA
Po 50 g - liść jeżyny, korzeń lukrecji, ziele krwawnika, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, liść poziomki, liść orzecha włoskiego, korzeń łopianu, kłącze pięciornika kurze ziele, ziele serdecznika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Choroba ta jest nastepstwem zatrucia środkami chemicznymi, nadmiernego napromieniowania promieniami Roentgena oraz przeżytych chorób zakaźnych. Objawia się nagłym wyskokiem wysokiej temperatury, obrzękiem węzłów chłonnych, dziąseł, migdałków itd. Zioła przy jej leczeniu mogą odegrać jedynie rolę pomocniczą, zaś właściwą kurację zastosować może tylko lekarz.
ANEMIA (niedokrwistość)
- Pić sok z buraków przez 3-4 tygodnie po 1/2 szklanki 6 razy dziennie.
- Zetrzeć na tarce 3 duże buraki, przełożyć do 1/2 litrowego słoika, zalać 150 g wódki i odstawić na słońce lub w ciepłe miejsce na 14 dni. Następnie przefiltrować i pić po 30 g przed jedzeniem. Zbadać krew, jeśli stan krwi nie osiągnął pożądanego stanu, kurację powtórzyć.
- 150 g soku z aloesu zmieszać z 250 g miodu i 350 ml czerwonego wina. Pić po 30 g 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
- 1 szklankę nieoczyszczonego owsa wsypać do 1 litra gotującej się wody i gotować dalej, póki owies się nie rozgotuje i roztwór nie zgęstnieje. Następnie przecedzić, dodać 2 szklanki mleka i ponownie gotować do uzyskania kaszy. Dodać 2 łyżeczki miodu i jeszcze raz zagotować. Kaszę zjeść rano i wieczorem, na zimno lub na ciepło.
- 1 garść liści poziomek zaparzyć szklanką wrzątku. Pić 3-4 szklanki dziennie.
- 1 garść liści majowej pokrzywy zaparzać 1 szklanką wrzątku przez 5 minut. Pić 3-4 szklanki dziennie.
- Pić mieszankę świeżo przygotowanych soków z marchwi, buraków i czarnej rzepy w proporcji 1:1:1 po 2 łyżki stołowe dziennie. Kuracja trwa 3 miesiące. Uwaga! - sok z buraków musi się odstać co najmniej 3 godziny.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BRODAWKI
Po 50 g - ziele glistnika jaskółcze ziele, ziele drapacza, ziele fiołka trójbarwnego, ziele dziurawca, korzeń lukrecji, liść brzozy. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance na 20 minut przed posiłkiem. Rozmiękczać brodawki mocząc je w wodzie deszczowej lub otrzymanej ze stopionego lodu. Po rozmięknięciu wcierać w nie sok z żywego glistnika jaskółcze ziele. Po paru takich zabiegach brodawki giną.
CZYRAK
Zagnieść nieduży kawałek ciasta z mąki, świeżego mleka i świeżego masła. Przyłożyć na noc na bolące miejsce. Taki kompres wyciąga całkowicie "żądło" czyraka.
EGZEMA
Po kąpieli natrzeć chore miejsca mieszanką oleju słonecznikowego i octu w równych ilościach.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BEZSENNOŚĆ U DOROSŁYCH
- Spać na poduszce wypchanej sianem lub liśćmi eukaliptusa.
- Przed snem zjeść 1 łyżkę miodu.
- Zagotować 1/2 filiżanki zielonej herbaty, dodać 2 łyżeczki śmietanki do kawy i 1/2 łyżki miodu. Wypić przed snem.
- Zatkać watką prawe nozdrze i oddychać przez lewe.
- 3 łyżeczki octu jabłkowego zmieszać z 1 łyżką stołową miodu, zjeść popijając mlekiem lub wodą.
- Wdychać kolejno raz prawą raz lewą dziurką od nosa krople walerianowe. 3-5 razy każdą dziurką wykonujemy wolny wdech i wydech. Krople wdychamy przed snem przez 3-4 miesiące. Po miesiącu kuracji już są dostrzegane efekty.
- 50 g nasion kopru dodać do 1/2 litra czerwonego słodkiego wina, gotować 1-2 minuty. Używać przed snem po 50-60 ml.
- Wypić na noc szklankę mleka z 1 łyżeczką miodu.
- Na noc przyłożyć 3 liście kapusty na kark i niekiedy na nogi.
- W szklance gotowanej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu. Wypić przed snem.
- Po 50 g - liść melisy, ziele marzanki, ziele nostrzyka, ziele serdecznika, korzeń kozłka, szyszka chmielu, ziele dziurawca, ziele bylicy pospolitej, kwiat wrzosu, kwiat pierwiosnka, kwiat bzu czarnego. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
BÓL GŁOWY SPOWODOWANY STRESEM
Przez kilka dni wieczorem przed snem wkładać do ust 1 łyżkę cukru (kryształ) i zapijać go ciepłą wodą.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BIEGUNKA
- Po 50 g - kora wierzby, liść maliny, liść borówki czernicy, kora dębu, liść szałwii, liść podbiału, ziele poziomki, kłącze pięciornika kurze ziele, liść mięty pieprzowej, ziele przywrotnika. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przed śniadaniem i przed kolacją.
- Kilka razy dziennie pić wywar z mięty.
- Garść skórek cebuli gotować przez 10 minut w 1 litrze wody. Popijać 2 szklanki dziennie.
CHORE NERKI
Przez tydzień pić wywar z nasion dyni. 100 g nasion zalać 1/2 litrem wody, gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po ostygnięciu wypić, a nasiona zjeść. Oprócz tego codziennie robić kompres na nerki ze 100 g siemienia lnianego gotowanego w 200 g wody przez 20-30 minut.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BÓLE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO, uczucie ciężkości, torsje po spożyciu pokarmu
Wypić sok z połówki cytryny z 1/2 łyżeczki sody spożywczej.
CHOROBA WĄTROBY
Zetrzeć korzeń chrzanu na drobnej tarce. Zmieszać starty chrzan z taką samą ilością miodu (jeśli nie ma miodu można użyć cukru) i zamknąć w szklanym naczyniu. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
Zaparzyć 1 szklankę wrzątku 1 łyżką nasion kopru ogrodowego, odstawić, ochłodzić, przecedzić. Przyjmować po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
KAMIENIE WĄTROBOWE
60 g suszonych fig drobno pokroić, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać szklankę wrzątku, doprowadzić do wrzenia, dodać 1/2 szklanki gorącego mleka i 1-5 g cukru. Przestudzić. Ciepły płyn pić drobnymi łyczkami, owoce figi zjeść. Dobrze jest też jeść świeże poziomki i pićć świeży sok z marchwi.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
BĘBNICA (wzdęcia jelitowe)
Po 50 g - kwiatostan głogu, ziele serdecznika, liść rozmarynu, owoc kolendry, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele tymianku, liść mięty pieprzowej, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Często przy tej dolegliwości chorzy skarżą się na bóle wewnątrz organizmu, na bóle serca i niewydolnośc krążenia. Trzeba w zasadzie unormować trawienie, usunąć zaparcia, zneutralizować gazy.
MDŁOŚCI I WYMIOTY NA TLE NERWOWYM
Po 50 g - korzeń kozłka, korzeń lubczyka, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, kłącze tataraku, liść ruty, ziele rdestu ptasiego, ziele nostrzyka, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Wieczorem natrzeć się mokrym ręcznikiem, a potem wytrzeć na sucho i położyć się do łóżka.
NADKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA
Po 50 g - ziele majeranku, ziele krwawnika, ziele srebrnika, ziele szanty, korzeń prawoślazu, kwiatostan lipy, liść melisy, porost islandzki, kłącze perzu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
Więcej…
niedziela, 27 grudnia 2009
admin
ARYTMIA
1/2 kg utartych na tarce cytryn zmieszać z 1/2 kg miodu, dodać 20 zmielonych jąder pestek moreli. Wszystko wymieszać i przyjmować rano i wieczorem po 1 łyżce przed posiłkiem.
DUSZNICA BOLESNA
Po 50 g - ziele jemioły, liść ruty, kwiat bzu czarnego, kwiatostan głogu, ziele macierzanki, ziele serdecznika, liść melisy, korzeń kozłka, ziele srebrnika (pięciornika kurze ziele gęsiego). Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Odbywać częste spacery na wolnym powietrzu rano i wieczorem. Zaleca się przed obiadem wypić powoli pół szklanki czerwonego wina. Ograniczyć na pewien czas potrawy rozdymajace, fasolę, groch oraz ciężkie przyprawy jak pieprz, musztarda itp. Uprawiać lekką gimnastykę na wolnym powietrzu.
DYCHAWICA SERCOWA
Po 50 g - ziele nawłoci, ziele serdecznika, ziele srebrnika, strąk fasoli, znamię kukurydzy, korzeń kozłka, kwiatostan głogu, ziele macierzanki. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Przed spaniem nacierać plecy i piersi mokrym zimnym ręcznikiem i wytrzeć się suchym - tak przez 9 dni. Wskazana też lekka gimnastyka na wolnym powietrzu.
Więcej…
|
Czytaj więcej...