Czym jest ksylitol?
Czysty ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Na etykietach żywności ksylitol jest szeroko klasyfikowany jako węglowodan, a w bardziej wąskiej terminologii jako alkohol wielowodorotlenowy. Ponieważ ksylitol jest powoli wchłaniany i częściowo wykorzystywany, można mówić o jego obniżonej wartości kalorycznej: 2,4 kalorii na gram lub 40% mniej niż inne węglowodany.
Ksylitol jest stosowany w żywności od 1960 roku. Jest popularnym słodzikiem dla diety cukrzycowej w niektórych krajach. W USA ksylitol jest zatwierdzony jako dodatek do żywności w nieograniczonej ilości w środkach spożywczych do specjalnych celów dietetycznych.
Ponad 25 lat badań bardzo różnych warunkach potwierdza, że ksylitol jest najlepszym słodzikiem dla zębów. Stosowanie ksylitolu ogranicza próchnice zębów, zarówno w grupach wysokiego ryzyka (wysokie występowanie próchnicy, złe odżywianie i niewłaściwa higiena jamy ustnej) oraz w grupach niskiego ryzyka (niska częstość występowania próchnicy z wykorzystaniem wszystkich obecnych zalecanych środków zapobiegania). Bez-cukrowe gumy do żucia i cukierki wyprodukowane z ksylitolem jako głównym słodzikiem już otrzymały oficjalne akceptacje sześciu krajowych stowarzyszeń stomatologicznych.
Czytaj więcej...