Gram Zdrowia

Home
cukier brzozowy

brzozy-ksylitol-xylitol-cukier

Czym jest ksylitol?

Czysty ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Na etykietach żywności ksylitol jest szeroko klasyfikowany jako węglowodan, a w bardziej wąskiej terminologii jako alkohol wielowodorotlenowy. Ponieważ ksylitol jest powoli wchłaniany i częściowo wykorzystywany, można mówić o jego obniżonej wartości kalorycznej: 2,4 kalorii na gram lub 40% mniej niż inne węglowodany.

Ksylitol jest stosowany w żywności od 1960 roku. Jest popularnym słodzikiem dla diety cukrzycowej w niektórych krajach. W USA ksylitol jest zatwierdzony jako dodatek do żywności w nieograniczonej ilości w środkach spożywczych do specjalnych celów dietetycznych.

Ponad 25 lat badań bardzo różnych warunkach potwierdza, że ksylitol jest najlepszym słodzikiem dla zębów. Stosowanie ksylitolu ogranicza próchnice zębów, zarówno w grupach wysokiego ryzyka (wysokie występowanie próchnicy, złe odżywianie i niewłaściwa higiena jamy ustnej) oraz w grupach niskiego ryzyka (niska częstość występowania próchnicy z wykorzystaniem wszystkich obecnych zalecanych środków zapobiegania).  Bez-cukrowe gumy do żucia i cukierki wyprodukowane z ksylitolem jako głównym słodzikiem już otrzymały oficjalne akceptacje sześciu krajowych stowarzyszeń stomatologicznych.

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Losowy produkt

17,22 PLN

24,56 PLN


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 141 gości