AGRANULOCYTOZA
Po 50 g - liść jeżyny, korzeń lukrecji, ziele krwawnika, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, liść poziomki, liść orzecha włoskiego, korzeń łopianu, kłącze pięciornika kurze ziele, ziele serdecznika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Choroba ta jest nastepstwem zatrucia środkami chemicznymi, nadmiernego napromieniowania promieniami Roentgena oraz przeżytych chorób zakaźnych. Objawia się nagłym wyskokiem wysokiej temperatury, obrzękiem węzłów chłonnych, dziąseł, migdałków itd. Zioła przy jej leczeniu mogą odegrać jedynie rolę pomocniczą, zaś właściwą kurację zastosować może tylko lekarz.
ANEMIA (niedokrwistość)
- Pić sok z buraków przez 3-4 tygodnie po 1/2 szklanki 6 razy dziennie.
- Zetrzeć na tarce 3 duże buraki, przełożyć do 1/2 litrowego słoika, zalać 150 g wódki i odstawić na słońce lub w ciepłe miejsce na 14 dni. Następnie przefiltrować i pić po 30 g przed jedzeniem. Zbadać krew, jeśli stan krwi nie osiągnął pożądanego stanu, kurację powtórzyć.
- 150 g soku z aloesu zmieszać z 250 g miodu i 350 ml czerwonego wina. Pić po 30 g 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
- 1 szklankę nieoczyszczonego owsa wsypać do 1 litra gotującej się wody i gotować dalej, póki owies się nie rozgotuje i roztwór nie zgęstnieje. Następnie przecedzić, dodać 2 szklanki mleka i ponownie gotować do uzyskania kaszy. Dodać 2 łyżeczki miodu i jeszcze raz zagotować. Kaszę zjeść rano i wieczorem, na zimno lub na ciepło.
- 1 garść liści poziomek zaparzyć szklanką wrzątku. Pić 3-4 szklanki dziennie.
- 1 garść liści majowej pokrzywy zaparzać 1 szklanką wrzątku przez 5 minut. Pić 3-4 szklanki dziennie.
- Pić mieszankę świeżo przygotowanych soków z marchwi, buraków i czarnej rzepy w proporcji 1:1:1 po 2 łyżki stołowe dziennie. Kuracja trwa 3 miesiące. Uwaga! - sok z buraków musi się odstać co najmniej 3 godziny.
Czytaj więcej...