Gram Zdrowia

Home
bakterie

Według obecnej klasyfikacji lekarskiej grzybice należą do chorób, dlatego też zostały umieszczone w tym dziale, żeby można było łatwo odszukać materiały na ich temat, bo 100% społeczeństwa rozpoznaje grzybice jako choroby.

Więcej…  

dieta-jogurtowa-jogurtJeśli w ramach postanowień noworocznych obiecałeś sobie pozbyć się dodatkowych kilogramów i chcesz, by powrót do formy przebiegał szybko, a zarazem lekko i przyjemnie, zastanów się nad zastosowaniem diety jogurtowej.

Plan żywieniowy z zastosowaniem jogurtów jest uznawany za jeden z najzdrowszych i najskuteczniejszych, przy czym trwa zaledwie dwa tygodnie i umożliwia zrzucenie nawet do sześciu kilogramów.

Dodatkowo niewątpliwą zaletą jest bezpieczeństwo stosowania diety jogurtowej, gdyż dzięki niej dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych mikro- i makroelementów. Ważne jest też to, że w miarę trwania programu, zmniejszone zostaje ciągłe uczucie głodu, co skutecznie zniechęca nas do sięgania po przekąski. Poziom trudności przejścia tej diety należy więc określić jako łatwy.

Więcej…  

antybiotyki-stop-nie-naduzywajEwolucja bakterii, uodporniających się na terapie antybiotykową może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Jak donosi ABC News takie wnioski przedstawiła dyrektor Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), doktor Margaret Chan, podczas konferencji w Kopenhadze.

Podczas przemówienia w Danii Chan powiedziała, że odporność bakterii na antybiotyki może doprowadzić do końca nowoczesnej medycyny jaką znamy.

- Tracimy naszą pierwszą linię obrony przed mikrobami – powiedziała podczas swojego wystąpienia Chan – Zastępcze formy leczenia są bardziej kosztowne i toksyczne, ponadto wymagają więcej czasu na osiągnięcie tych samych efektów. Niektóre z nich można stosować wyłącznie w warunkach szpitalnych – wylicza Chan.

Dyrektor WHO stwierdziła także, że szpitale stały się inkubatorami wysoce odpornych patogenów, a to zwiększa ryzyko zawiązane z hospitalizacją. Faktycznie, choroby, które do niedawna nie stanowiły zagrożenia, jak gruźlica, stają się coraz trudniejsze do wyleczenia, a koszty kuracji chorych rosną.

Więcej…  

http://www.youtube.com/watch?v=PchLqOvnvPI

Czas trwania 11:26

W filmie jest mowa o historii powstanai antybiotyków. Od czasów Fleminga zaczelismy nadużywa, co powoduje uodparnianie sie bakterii na antybiotyki.

Wypowiadają się:

dr Janusz Fiett
Zakład Mikrobiologii Molekularnej
Narodowy Instytut Leków

"Nie ma opcji terapeutycznej" - bezsilność lekarzy wobec bakterii odpornych na antybiotyki - bakterii, które są wytresowane na antybiotykach przez nas produkowanych.

Więcej…  

http://www.youtube.com/watch?v=fCL68ETB_nM

Idea polega na odtworzeniu cyklu żywieniowego, dzięki czemu części uzupełniają się i powoduja łatwość hodowli.

Cała hodowla skłąda sie ze biornika wodnego dla ryb - może to być na przykład pojemnik 1000l, nad którym to pojemnikiem uprawiamy rośliny. Rośliny możemy sadzić w gresie lub innym granulacie - nie ma potrzeby posługiwania się ziemią, gdyż rośliny otrzymuja wszystkie środki odżywcze ze zbiornika wodnego z rybami.
Rośliny potrzebują rybich odchodów bogatych w amoniak. Woda przefiltrowana przez rośliny znowu wraca jako czysta do zbiornika dla ryb.

Więcej…  

http://www.youtube.com/watch?v=Z137thlDxxA

 

Całkowicie zapomniany, doskonały i zdrowy napój. Jest całkowicie przyswajany przez organizm w przeciwieństwie do słodkiego mleka. Przepis na domowy kefir pochodzi od ojca Grande, zielarza i propagatora kuchni staropolskiej. Pity szklankę dziennie kefir doskonale odnawia naszą florę bakteryjną w jelitach, poprawia trawienie i jest bardzo pomocny w leczeniu owrzodzenia układu pokarmowego. Pić go mogą wszyscy. Od małego dziecka po wiekowego starca.

Kupiony w sklepie zwykły kefir (jogurt) bez żadnych dodatków (cukru i owoców) o objętości szklanki (250 ml) wlewamy do kamiennego garnka. Mleko gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, by odparowało. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i następnie wlewamy do garnka z kefirem. Należy przy tym uważać, by nie wlewać "kożucha" gdyż jest to zbędny tłuszcz, a poza tym tworzyć będzie "paprochy" podobne do białego, cienkiego, wymoczonego papieru.

Więcej…  

Przygotowujemy tuż przed okresem wzmożonych infekcji dróg oddechowych. W okresie choroby pijemy kwas w ilości 1-2 szklanek dziennie.

1 kilogram buraków, obranych i opłukanych, kroimy w drobne plastry lub ćwiartki, wkładamy do kamiennego garnka i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Dodajemy 2 łyżeczki cukru, na wierzchu kładziemy suchą kromke chleba i przyciskamy talerzykiem. Odstawiamy na 5-7 dni. Następnie zlewamy do butelek i przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.

Jeśli zostanie nam kwasu po ustąpieniu infekcji możemy go zużyć do ugotowania doskonałego barszczu.

 

Akurat mamy sezon na kiszenie kapusty, tak więc powiedzmy sobie w końcu jak to jest na prawdę z kiszeniem i kwaszeniem kapusty.

Dla wiekszości z nas nie ma większego znaczania czy kapusta jest kiszona, czy kwaszona - co więcej - większość z nas uważa, że to dwie nazwy dla tego samego produktu. Jednak czego można się spodziewać po zwykłych zjadaczach chleba jeśli na stronie PWN można przeczytać tak kurjozalne rzeczy jak poniżej podpisywane UW?

Więcej…  

Miały być cudownym lekiem, ale coraz więcej bakterii uodparnia się na działanie antybiotyków. Czym są mechanizmy oporności? Czy jesteśmy w stanie walczyć z chorobami, na które nie ma antybiotyków? (GK) (0) 2011-05-10 13:40 ~ewka

ANTYBIOGRAM Przypisuje sie antybiotyk bez poprzedniego ANTYBIOGRAMU.sAMI LEKARZE powodują takie sytuacje (+2) 2011-05-10 13:08 ~ogarnijkropke

Więcej…  
Powered by Tags for Joomla

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 404 gości