Gram Zdrowia

Home Choroby Miażdżyca O MIAŻDŻYCY Według opinii lekarza optymalnego

O MIAŻDŻYCY Według opinii lekarza optymalnego

Drukuj
miazdzycaWspółczesna medycyna nie zna przyczyny rozwoju miażdżycy.
Prof. W. Orłowski w swym VII - tomowym dziele "Nauka o chorobach wewnętrznych" podaje aż 5 sprzecznych ze sobą teorii powstawania miażdżycy, a żadna z nich nie podaje sposobu na uniknięcie lub wyleczenie z tej choroby. Według w/w autora miażdżyca w Polsce rozpoczyna się już po 18 roku życia. Oczywiście w początkowym okresie zmiany w naczyniach krwionośnych nie dają objawów i można je wykryć badaniem sekcyjnym.

Miażdżyca uważana jest oficjalnie za chorobę nieuleczalną, a powszechnie stosowane leki zmniejszają jedynie objawy, prowadząc często do przyspieszenia jej rozwoju.
Wraz ze stosowanymi lekami zaleca się unikanie tzw. Czynników ryzyka. Ostatnio bardzo dużą wagę przywiązuje się do badania i obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
Wysoki poziom cholesterolu uważany jest za jeden z czynników przyspieszających rozwój miażdżycy, choć u połowy chorych jest on w normie lub na jej granicy. Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol wywołuje miażdżycę. Jak do tej pory w żadnej z publikacji medycznych nie spotkałem się z takim stwierdzeniem - można je spotkać w reklamach telewizyjnych lub przeczytać w kobiecych periodykach. Fachowo pisze się, że wysoki poziom cholesterolu może przyspieszać rozwój miażdżycy. Wiele chorych osób przekonało się, że unikanie tłuszczów zwierzęcych nie powoduje spadku poziomu cholesterolu, a może go nawet podnieść. Aby to wyjaśnić, należy zastanowić się, jakie są losy w organizmie spożywanych przez nas pokarmów, a zwłaszcza zalecanych oficjalnie węglowodanów i zakazywanych tłuszczów, rozpoczynając od przewodu pokarmowego.
Duże cząsteczki tłuszczów w ogóle nie mogą być wchłaniane przez nabłonek jelit, dlatego ulegają one strawieniu do wolnych kwasów tłuszczowych, te za pośrednictwem tzw. białek nośnikowych są przenoszone do wnętrza organizmu  początkowo do chłonki, a dopiero potem do krwi. Kwasy tłuszczowe są gotowym do wykorzystania i bardzo dobrym źródłem energii, dlatego większość tkanek zużywa je w pierwszej kolejności.
Zupełnie inny jest metabolizm cukrów.
Ich małe cząsteczki szybko przedostają się do krwioobiegu i prosto z jelit, przez żyłę wrotną, trafiają do wątroby, gdzie następuje przetwarzanie cukrów prostych. Fruktoza jest prawie w całości wykorzystywana do produkcji triglicerydów. Występująca z nią praktycznie zawsze glukoza powoduje zwiększone wydzielanie insuliny, która przyspiesza ten proces.
Z powyższych faktów jasno wynika, że tłuszcze pokarmowe nie mogą odkładać się w naczyniach, a diety zawierające duże ilości cukrów prostych powodują wzrost poziomu triglicerydów i cholesterolu LDL. Szybkość wytwarzania tłuszczów w organizmie jest u człowieka regulowana stanem odżywiania i tak przy dużym spożyciu węglowodanów wzrasta, a obniża się wraz ze zwiększeniem podaży tłuszczów.
Przy żywieniu tradycyjnym przyczyną miażdżycy nie są, jak się powszechnie sądzi tłuszcze pokarmowe, lecz spożywane wraz z nimi węglowodany. Najlepsze warunki do powstawania tzw. blaszek miażdżycowych zachodzą, gdy ilość energii pozyskiwana z tłuszczów i cukrów jest równa i wynosi po około 45%. Przy takim odżywianiu wolne kwasy tłuszczowe zaspakajają zapotrzebowanie na energię, natomiast cukry proste są przetwarzane na cholesterol w ścianach tętnic i tam odkładają się utrudniając przepływ krwi i prowadzą do niedotlenienia tkanek.
Proces ten jest uważany za nieodwracalny, co kłóci się z podstawowym prawem chemicznym, które mówi, że każda reakcja może przebiegać dwukierunkowo. Przechodząc na żywienie optymalne mamy do czynienia właśnie z odwróceniem procesów miażdżycowych.
Czas ustępowania miażdżycy trwa zwykle od kilku miesięcy do 2
a wyjątkowo 3 lat, co zależy głównie od stopnia zaawansowania choroby.
Pewne objawy jednak ustępują znacznie szybciej, ponieważ poprawia się zaopatrzenie w produkty odżywcze i spada zapotrzebowanie na tlen.
Dodatkowo stosując prądy selektywne można osiągnąć niespotykane we współczesnej medycynie efekty.
Wśród pacjentów w ciągu dwóch tygodni obserwowano znaczną poprawę lub ustąpienie objawów choroby wieńcowej. W chromaniu przestankowym występowanie bólów kończyn dolnych zmniejsza się średnio o 100 - 500%. Zawroty głowy spowodowane niedotlenieniem mózgu ustępują najczęściej między 10 a 15 dniem pobytu.
Ryzyko wystąpienia zawału na żywieniu optymalnym spada
Praktycznie natychmiast, o 50%, ponieważ zmniejsza się gęstość krwi.
W czasie ustępowania miażdżycy można się czasem spodziewać wzrostu poziomu cholesterolu ogólnego, czego nie należy się obawiać, ponieważ jest to spowodowane m. in. jego uwalnianiem ze ścian tętnic. W tym samym czasie daje się jednak zauważyć obniżenie poziomu triglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu HDL.

Lek. med. Przemysław Pala
Optymalny konsultant medyczny.
O MIAŻDŻYCY Według opinii lekarza optymalnego
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Moja choroba to
 


Cytat

Dowody na leczenie dietą są tak niezbite, że jeżeli dzisiejsi lekarze nie staną się specjalistami od żywienia, to dietetycy zostaną lekarzami jutra. Nauka o żywieniu powinna stać się główną częścią medycyny. James Balchfaux shoes louboutin Cheap christian louboutin shoes designer shoes fauxs