Gram Zdrowia

Home Choroby Cukrzyca Śmiertelnie niebezpieczne oszustwo w sprawie cukrzycy - NATURA CHOROBY

Śmiertelnie niebezpieczne oszustwo w sprawie cukrzycy - NATURA CHOROBY

Drukuj
Spis treści
Śmiertelnie niebezpieczne oszustwo w sprawie cukrzycy
PRZEMYSŁ CUKRZYCOWY
HISTORIA CUKRZYCY
KUROWANIE KONTRA LECZENIE
HANDLOWA WARTOŚĆ SYMPTOMÓW
EPIDEMIOLOGICZNY STYL ŻYCIA
NATURA CHOROBY
ORTODOKSYJNA TERAPIA
ALTERNATYWNE METODY LECZENIA
CZAS POWROTU DO ZDROWIA
O autorze
Przypisy
Wszystkie strony

NATURA CHOROBY

Cukrzycę określa się standardowo jako utratę zdolności organizmu do właściwego metabolizowania węglowodanów. Podstawowym symptomem jest tu wysoki poziom glukozy we krwi. Cukrzyca typu I jest następstwem niewystarczającej produkcji insuliny w trzustce. Cukrzyca typu II jest wynikiem nieefektywnej insuliny. W obu typach poziom glukozy we krwi jest znacznie podwyższony. Ani niewystarczająca ilość insuliny, ani nieefektywna insulina nie są w stanie ograniczyć poziomu cukru we krwi do normalnego stanu po jedzeniu. W ustabilizowanych przypadkach cukrzycy typu II ten pod­wyższony poziom cukru często wy­stępuje najpierw, po czym towarzy­szy mu chronicznie podwyższony po­ziom insuliny oraz inne poważne za­kłócenia hormonalnych wskaźników endokrynologicznych.
Nieefektywna insulina nie różni się od efektywnej. Jej nieefektyw­ność wynika z niezdolności komórek do reagowania na nią. Nie jest to wynik jakiegokolwiek biochemiczne­go defektu w samej insulinie. Należy podkreślić, że choroba ta dotyka nie­mal 70 bilionów komórek organiz­mu. Wszystkie one zależą od pożywienia, które spożywamy i które stanowi niezbędny surowiec do ich samonaprawy i konserwacji.
Klasyfikacja cukrzyc jako zapaści metabolizmu węglowoda­nów jest klasyfikacją tradycyjną, której źródła sięgają XIX wieku, kiedy jeszcze niewiele wiedziano o chorobach i proce­sach metabolicznych.15 Obecnie w obliczu znacznie większej wiedzy o tych procesach wydaje się, że właściwsze byłoby zdefiniowanie cukrzycy typu II jako niezdolności organizmu do właściwego metabolizowania tłuszczów i olei. Rezultatem tej niezdolności jest utrata efektywności insuliny i w konsekwencji niezdolność do metabolizowania węglowodanów. Niestety, znaczna część środowiska medycznego, z wyjątkiem badaczy, wciąż pozostaje pod wpływem dziewiętnastowiecznej spuścizny.
Tak więc cukrzyca typu II i jej wczesne hiperinsulinowe objawy są symptomami ogólnoustrojowej zapaści właściwego metabolizmu glukozy. Żadna komórka organizmu, z powo­dów które stają się coraz jaśniejsze, nie jest zdolna do transportowania glukozy z krwioobiegu do swojego wnętrza, w związku z czym zostaje ona w krwioobiegu albo jest magazynowana w tkankach tłuszczowych lub jako glikogen, albo jest wydalana w moczu.
Wydaje się, że kiedy insulina wiąże się z receptorem błony komórkowej, inicjuje złożony potok biochemicznych reakcji wewnątrz komórki, co powoduje, że transportery glukozy znane jako molekuły GLUT4 opuszczają swoje miejsca par­kingowe wewnątrz komórki i przenoszą się do wewnętrznej powierzchni błony komórki plazmatycznej.
Kiedy już znajdą się w błonie, migrują do jej szczególnych obszarów zwanych jamistymi"', gdzie poprzez kolejną serię reakcji biochemicznych identyfikują i wiążą się z molekułami glukozy, które transportują do wnętrza komórki w ramach procesu zwanego endocytozą. Będąc wewnątrz komórki, glu­koza traktowana jest przez mitochondria jako paliwo w pro­cesie spalania koniecznym do uzyskania energii podtrzymują­cej aktywność komórki. W ten sposób transportery GLUT4 obniżają poziom glukozy w krwioobiegu, wychwytując ją z niego i przenosząc do wszystkich komórek organizmu.
Wiele molekuł włączonych w te glukozowo-insulinowe ścieżki to lipidy, czyli kwasy tłuszczowe. Zdrowa membrana komórki plazmatycznej, o której obecnie wiadomo, że jest aktywnym aktorem w scenariuszu glukozowym, zawiera dope­łnienie typu cis w=3 nienasyconych kwasów tłuszczowych.17 Powoduje to, że membrana jest stosunkowo płynna i śliska. Kiedy w wyniku naszej diety występuje chroniczny niedosta­tek kwasów tłuszczowych typu cis, w ich miejsce w membranie wprowadzone zostają trans kwasy tłuszczowe oraz krótko-i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. To podsta­wienie usztywnia błonę komórkową i czyni ją bardziej lepką, co prowadzi do wyhamowania procesu transportu glukozy.18 Tak więc przy braku wystarczającej ilości kwasów tłusz­czowych cis omega 3 w naszej diecie następuje ich substytu­cja, mobilność transporterów GLUT4 zmniejsza się, wewnętrzny biochemizm komórki zostaje zmie­niony i w krwioobiegu utrzymuje się podwyższony poziom glukozy.
W innym miejscu organizmu trzustka wydziela nadmiar insuliny, wątroba z nadmiaru cukru wytwarza nadmiar tłuszczu, który magazynują komórki tłuszczowe, organizm prze­stawia się na tryb wysokomoczowy, uzyskując niewystarczającą ilość energii komórkowej umożliwiającej jego aktywność i cały układ endo­krynologiczny zostaje rozchwiany.
W ostatecznej konsekwencji następuje zapaść trzustki, ciężar ciała rośnie i zbliża się kryzys cukrzycowy.
Aby w pełni poznać wszystkie etapy tego procesu, czeka nas jeszcze dużo pracy. Wszystko to stanowi początek bio­chemicznego wyjaśnienia znanej epidemiologicznej zależno­ści między tanimi, przetwarzanymi tłuszczami i olejami stoso­wanymi w naszej diecie a zespołem w postaci cukrzycy typu II.



Śmiertelnie niebezpieczne oszustwo w sprawie cukrzycy  - NATURA CHOROBY
 

Komentarze   

 
Guest
+1 #4 Guest 2014-01-08 19:21
pozdrawiam, mozna z tego wyjść - poważnie
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Waldek
+1 #3 Waldek 2011-10-03 20:27
Witajcie kochani ! W adresie strony Thomasa Smitha jest błąd.
Prawidłowy adres to: http://www.healingmatters.com . Pozdrawiam. Waldek Nitka.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Gram Zdrowia
+2 #2 Gram Zdrowia 2011-08-09 14:38
Jesli chodzi o cukrzyce, to polecam zapoznać się z dieta optymalną pozdrawiam

http://gramzdrowia.pl/dr-jan-kwasniewski/optymalni/dr-jan-kwasniewski-tvp-bydgoszcz.html
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
CZESLAWA
0 #1 CZESLAWA 2011-08-09 13:45
bardzo prosze o wskazowki na temat leczeni cukrzycy typu II , z ta choroba zmagam sie od 6 lat , biore leki siofor 500 i amaryl 2 , cukier na czczo waha mi sie od 150 do 180 mam lat 65
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Moja choroba to
 


Cytat

Bierzemy coraz więcej leków.
Nadużywamy leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych.
Szacuje się, że Polacy na te właśnie leki wydają rocznie 3,7 mld zł.
Liczba ta ciągle rośnie.

Reklamy przekonują, że są to środki całkowicie bezpieczne,
lecz tak naprawdę usuwają jedynie objawy bólu jednocześnie
trując Twój organizm.