Ośrodek Badawczo-Rozwojowy LNB Poland
Dr Henryk Różański
Naturalne alternatywy dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu
HERBIPLANT CS
Herbiplant CS, kod produktu HER002
Charakterystyka ogólna. Mieszanina zmikronizowanych części roślin, olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych, naniesionych na krzemionkę (dwutlenek krzemu, krzemian sodu, kwas krzemowy), olej palmowy utwardzony oraz glinokrzemian półsyntetyczny.
Zmikronizowanie polega na rozdrobnieniu organów roślinnych do frakcji o średnicy poniżej 1 mm, mające na celu rozerwanie błon komórkowych i ścian komórkowych w celu uwolnienia składników czynnych i zwiększenie dostępu soków trawiennych do składników czynnych w komórkach, w celu ułatwienia ich ekstrahowania podczas procesu trawienia.
Składniki czynne. Do głównych składników czynnych Herbiplantu CS należą
- Fenyloalkiloaminy – aminy aromatyczne zawierające w budowie rodnik fenylowy. Przedstawicielem tej grupy są kapsacynoidy, których łączna zawartość w produkcie wynosi nie mniej niż 4000 mg/kg. Kapsaicyna ma charakter amidu. Obok kapsaicyny w Herbiplancie są obecne: dihydrokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, homokapsaicyna i nordihydrokapsaicyna. Kapsacynoidy pobudzają wydzielanie enzymów i kwasu żołądkowego, zapobiegają niestrawności i słabemu przyswajaniu składników pokarmowych. Wydatnie aktywują i uintensywniają procesy trawienia i wchłaniania mleczka pokarmowego (upłynnionych składników pokarmowych) z jelit do krwi. Podrażniając receptory nerwowe w jelitach oraz oddziałując na grudki limfoidalne, zapewniają prawidłową perystaltykę przewodu pokarmowego, intensywniejsze krążenie krwi i limfy w obrębie układu pokarmowego, ponadto działają immunostymulująco. Szczególnie silnie wpływają na system GALT (Gut-Associated Lymphoid Tissue), czyli układ immunologiczny przewodu pokarmowego, stanowiący najważniejszą barierę zabezpieczającą przed infekcjami ze strony patogenów obecnych w paszach.
Kapsaicyna
- Saponiny – związki o charakterze glikozydów, których część aglikonowa (sapogenina) posiada budowę trójterpenową lub sterydową. Związki powierzchniowo czynne, emulgujące tłuszczowce, o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i przeciwzapalnych. Zwiększają przyswajalność wielu składników pokarmowych, trudno rozpuszczalnych w wodzie (kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach). Należą do chylatów. Zwiększają strawność tłuszczów i lipoproteid. Nasilają działanie żółci. Dodatkowo pobudzają wydzielanie śluzu w żołądku i jelitach, przez co działają ochronnie wobec błon śluzowych. Ułatwiają oczyszczanie śluzówki przewodu pokarmowego. Zapobiegają zastojom treści pokarmowej. Łączna zawartość saponin w produkcie wynosi: nie mniej niż 3000 mg/kg.
Saponiny
- Alkaloidy piperydynowe, np. piperyna, chawicyna, powiązane z kwasami fenolowymi, głównie cynamonowym (np. kw. 3,4-dimetoksycynamonowym). Działają antyseptycznie, pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, sam proces trawienia i przyswajania składników pokarmowych. Zwiększają łaknienie. Zapobiegają zaparciom i atonii jelit. Pobudzają krążenie krwi, wzmacniają ogólnie. Poprawiają samopoczucie zwierząt. Łączna zawartość alkaloidów piperydynowych w Herbiplancie CS wynosi: nie mniej niż 1000 mg/kg.
- Kurkuminoidy – dimeryczne pochodne kwasu ferulowego. Należą tutaj: kurkumina (diferuloyl-methan), monodemtoksykurkumina, bidemetoksykurkumina. Substancje barwy żółtej o silnym działaniu żółciopędnym, ochraniającym miąższ wątroby przed uszkodzeniami toksycznymi i wirusowymi (hepatoprotectiva), odkażającym (antyseptycznym), przeciwbakteryjnym i fungistatycznym. Kurkuminoidy należą do naturalnych immunostymulatorów i fitoncydów (hamujących rozwój bakterii patogennych). Zapobiegają bolesnym skurczom mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Regulują wypróżnienia. Pobudzają wydzielanie soku trzustkowego. Zwiększają tolerancję układu pokarmowego na wysoką koncentrację białek i tłuszczów. Zapobiegają powstawaniu toksycznych amin (skatol, indol, putrescyna, kadaweryna) w jelicie grubym. Źródłem kurkuminoidów w preparacie jest zmikronizowane kłącze ostryżu: nie mniej niż 5%.
Kurkumina
- Olejki eteryczne – naturalne olejki uzyskiwane z ziół, zawierające mono-, di- i seskwiterpeny, estry, aldehydy i fenolozwiązki. Najważniejsze tutaj składniki to: karwakrol, tymol, 1,8-cineol (eukaliptol), aldehyd cynamonowy, eugenol, p-cymol, alfa-pinen, linalol, borneol, aldehyd benzoesowy, kuminol, felandren. Sa to składniki o działaniu odkażającym, wykrztuśnym, przeciwkaszlowym, rozkurczowym i przeciwpasożytniczym. Modyfikują skład ilościowy i jakościowy mikroflory układu pokarmowego. Zwiększają wydzielanie enzymów, przyśpieszają proces trawienia. Ułatwiają przenikanie wielu składników pokarmowych z jelit do krwi, wpływając na ich rozpuszczalność. Pobudzają krążenie krwi i limfy w obrębie układu pokarmowego, przyśpieszają procesy detoksykacji (odtruwania). Zapobiegają wzdęciom i kolkom. Zmniejszają ilość komórek somatycznych w gruczole mlekowym, powstrzymują stany zapalne, równocześnie wykazują właściwości mlekopędne. Poprawiają stopień wykorzystania pasz. Łączna zawartość olejków eterycznych w Herbiplancie CS wynosi 97000 mg/kg.
Aldehyd cynamonowy
Cyneol
Pinen
Suma działania wszystkich grup składników preparatu Herbiplant CS zwiększa przyrost masy zwierząt o 4-8%.
Specjalnie dobrane podłoże lipidowo-mineralne zapewnia trwałość składników roślinnych oraz stopniowe ich uwalnianie w przewodzie pokarmowym. Zwiększa również termostabilność substancji roślinnych.
Przeznaczenie: trzoda chlewna, przeżuwacze, drób.
Dawkowanie: 125-150 g/tonę paszy.
Dokument chroniony prawami autorskimi
LNB Poland
Kiszkowo 2007