Rzucić palenie jest trudno. Okazuje się jednak, że rzucenie nałogu złego odżywiania jest jeszcze trudniejsze. Jeśli policzyć zmarłych na raka żołądka, dwunastnicy, jelita grubego, odbytu czy wątroby, to okazuje się, że złe odżywianie zabija częściej i więcej ludzi niż rak płuc "przypisany" do palących papierosy. Proszę tego nie rozumieć jako obrony przemysłu tytoniowego. Chcę pokazać hipokryzję ludzi potępiających nałóg palenia, a nie widzących nic złego w nałogach żywieniowych. Jak zwykle problem nie leży w zdrowiu, ale w walce o klienta, a ponieważ producenci papierosów są w ogromnej mniejszości w stosunku do "karmiących" więc wynik jest taki jaki jest - palenie jest "beee", a żywienie w MacDonaldzie "cacy", no i oczywiście "Mars jest dobry na wszystko" . Innym problemem jest to zjadasz. Na niektórych opakowaniach jest zamieszczony spis tego co jest w środku i bynajmniej nie z troski o zdrowie klienta, ale dlatego, że taki jest wymóg prawny. Czy jest uczciwy? Można przecież to i owo pominąć . Skąd masz pewność, że żywiąc sie w tzw. fastfood'ach nie zjadasz zmielonych chrząstek (a nawet kości), skór i innych "odpadów"? Wzorowa czystość pomieszczenia i naczyń jest tylko zasłoną dymną, bo do kuchni nikt cię przecież nie wpuści. Zastanów się nad tym, zanim weźmiesz do ust Big Mac'a i popijesz go flaszką bordowej cykuty.
WYPIEKI
Drożdże są obcą substancją dla ustroju człowieka. Zaliczane do grzybów. W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie dzięki temu, że potrafią produkować alkohol. Są nieodzowne przy produkcji piwa, wina, a także ciast i chleba, bo dzięki nim ciasto "rośnie". Niektórzy upatrują w nich źródła witamin grupy B, polecając je na trądzik młodzieńczy (praktycznie wcale nie pomagają, a zwyczaj picia drożdży jest przerażającą ignorancją). Prawdą jest, że w drożdżach znajdują się witaminy i pierwiastki potrzebne człowiekowi, jednak nie są polecane ze względu na wywoływanie fermentacji, a niekontrolowany rozwój w przewodzie pokarmowym może spowodować zniszczenie flory bakteryjnej jelit. Drożdże zmieniają odczyn skóry na kwaśny.
Większość drożdży jest szkodliwa dla pokarmów i także dla człowieka . Wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem świeżego chleba, zalecając spożywanie trzydniowego (czas ten jest potrzebny na zabicie żyjących jeszcze drożdży).
Chleb bezdrożdżowy
4 szklanki mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej i wyrobić tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać soli do smaku. Uformować chleb, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C. Czy jest upieczony, sprawdzamy tak jak ciasto - patyczkiem. Przechowujemy w lodówce. Będzie zawsze świeży i miękki.
Chleb chrupki
200 g mąki pszennej razowej, 200 g mąki żytniej razowej, 1 płaska łyżeczka soli z mikroelementami, 1 łyżeczka miodu, 50 ml oleju, 500 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka kminku. W szystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić) i pozostawić na około 10 minut. Potem ciasto rozwałkować drewnianym wałkiem, pokroić w pasma, nakłuć widelcem, nagrzać piekarnik około 10 minut w temperaturze 250°C, blachę wstawić na średni ruszt i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć chlebki na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Chleb indiański z mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki kukurydzianej, 4 szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto ubijając je drewnianą łyżką. Włożyć na wysmarowaną olejem płaską blachę i piec 40-45 minut w temperaturze 200°C. Chleb, zawinięty w liście kapusty można piec w gorącym popiele.
Chleb słodki
1/2 kg mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej, 50 g oleju, 50 ml miodu. Wszystko razem wymieszać, uformować placek, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C.
SŁODYCZE NATURALNE
Zdrowe cukierki dla dzieci
Włożyć do ciepłej wody suszone śliwki, figi i morele na 6-8 godzin, następnie wyjąć z wody i do środka powkładać orzechy włoskie. Można posmarować miodem i obtoczyć w otrębach lub płatkach owsianych.
Zdrowa czekolada dla dzieci
25 g słonecznika lekko podsmażyć na patelni, 25 g rodzynek, 25 g suszonych śliwek, 2 figi i 25 g orzechów włoskich. Wszystki produkty zmielić i dodać do tego 2 łyżki miodu. Włożyć do foremki i wstawić na 12 godzin do zamrażalnika. Po zmrożeniu pokroić w kostki. Przechowywać w zamrażalniku.
ZDROWE DESERY
Dla młodych i starych
150 g startych jabłek zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i dodać do tego 10 orzechów włoskich i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem wymieszać.
Jabłkowa pajęczyna
Ubić oddzielnie 2 żółtka i 2 białka. Połączyć je razem i jeszcze raz ubić. W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu. Utrzeć 3 słodkie jabłka, dodać do nich 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i znowu ubić. Udekorować świeżymi owocami (np. jagodami), kawałkami pomarańczy lub grejpfrutów.
Krem cytrusowy
Oczyścić pomarańcze z pestek, pokroić i zmiksować. Wymieszać z 1 łyżeczką miodu i 150 g tłustego twarogu. Oddzielnie ubić białko z 1/2 łyżeczki cukru i żółtko z 1/2 łyżeczki cukru. Wszystko wymieszać i jeszcze raz ubić. Udekorować winogronem lub brzoskwiniami z puszki.
Miodowe placuszki
30 g soku z cytryny połączyć z 60 g zmielonych orzechów włoskich lub ziemnych. Odstawić na 1/2 godziny. Następnie dodać 2 łyżki miodu i 60 g zmielonych ziaren ryżu. Wszystko wymieszać, uformować placuszki. Z wierzchu posypać zmielonymi na proszek, podsmażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
Śnieg jabłkowy
Utrzeć 2-3 jabłka, dodać 1 łyżkę miodu rozpuszczonego w łyżce wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 2 białka, dodając powoli soku z cytryny. Wszystko wymieszać i ubić. Na koniec można deser dekorować brzoskwiniami z puszki, gruszkami, mrożonymi truskawkami lub świeżymi malinami, porzeczkami czy poziomkami.
PRZYSTAWKI
Domowy twarożek z małą zawartością kazeiny i kwasów
1 litr mleka chudego, 200 g kefiru, 60 g śmietany i niepełna łyżeczka sodki oczyszczanej. Do wrzącego mleka wlać kefir, śmietanę i gotować mieszając do wytworzenia się twarogu. Dodać sodkę i odsączyć wodę.
Jajecznica dietetyczna
Rozbić jajka oddzielając białko od żółtka. Na patelnię wlewamy tyle łyżek mleka ile jajek. Gdy mleko zacznie się burzyć wlewamy białko, gdy białko zię zetnie odstawiamy z ognia dodajemy odrobinę masła i dodajemy żółtko. Wymieszać, dodać posiekanego szczypiorku, oraz sól i pieprz do smaku.
Pasta twarogowa z olejem słonecznikowym
100 g chudego twarogu, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki słodkiego mleka, siekana zielenina lub siekane rzodkiewki, ogórki, kminek. Twaróg ubić z olejem i mlekiem w mikserze na krem, dodać pozostałe składniki, ewentualnie roztarty w soli ząbek czosnku. Pasta ta nadaje się również jako danie do ziemniaków ugotowanych w łupinkach i do zielonej sałaty.
Twaróg chrzanowy (pikantny)
Kostka chudego twarogu, tarty chrzan, tarty seler, drobno posiekana cebula, starty ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko rozmieszać z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego.
Twaróg leczniczy (pikantny)
Rodrobnić kostkę twarogu, posypać łyżką mielonego siemienia lnianego i 1/2 łyżeczki mielonych skorupek jaj (nie zmieniają smaku, a mają przyswajalny wapń i fosfor), 1 drobno posiekaną cebulę, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, garść drobno posiekanej natki pietruszki lub posiekany szczypiorek, pieprz i sól do smaku. Wlać 150 g jogurtu i dokładnie wymieszać.
Twaróg witaminowy (pikantny)
Kostka chudego twarogu, posiekana natka pietruszki, drobno pokrojona cebula, posiekana garść rzeżuchy, kminek, szczypiorek, bazylia, jeden rozgnieciony ząbek czosnku, odrobina zmielonej kolendry, szczypta majeranku, mielona papryka, pieprz i sól. Wszystko rozmieszać z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego.
SOSY, MAJONEZY, PRZYPRAWY
Z reguły kupowane sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, które zanieczyszczają krew, a można je wykonać samemu.
Majonez orzechowy
(najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki zmielonych orzechów zmieszać z 1 łyżeczką oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego dodając soku z 1 cytryny.
Majonez witaminowy
Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z 1 łyżką startego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać soku z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając soku ze szpinaku, na pomarańczowo - soku z marchwi, na różowo - soku z czerwonej porzeczki.
Olej cytrynowy
Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli soku z 1-2 cytryn. Bardzo dokładnie wymieszać.
Sos chrzanowy
1/8 litra mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka glukozy, 1/2 jabłka pokrojonego w drobna kostkę, tarty chrzan i sok cytrynowy do smaku, 1 łyżka mąki pszennej razowej. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, dodać mleko ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać chrzan, jabłko i sok cytrynowy oraz glukozę do smaku.
Sos pomidorowy I
Do 6 czśćci oleju roślinnego dodać 1 część soku z cytryny. Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać startego selera.
Sos pomidorowy II
150g świeżych pomidorów lub 1 łyżka przecieru, 1 łyżka mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżki śmietany, pieprz ziołowy, mielona papryka i sól do smaku. Zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować razem kilka minut, dodać śmietanę, przyprawy i zielony koperek.
Sos śmietankowy
Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami śmietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko wymieszać.
Uniwersalna przyprawa do zup, sałatek, mięsa
Do jednej szklanki kefiru dodać sok z 3 ząbków czosnku i wszystko razem wymieszać. Przyprawa jest smaczna i zdrowa.
SURÓWKI
Surówki wiosenne
Ważne! W celu zlikwidowania gorzkiego smaku liści mlecza, należy je moczyć przez 1/2 godziny w wodzie z dodatkiem soli kuchennej (1 łyżka soli na litr wody). Potrawy z dodatkiem rzodkiewki powinny być przygotowywane na conajmniej 1,5 godziny przed spożyciem (nie grozi nam wtedy ani ból ani wzdęcie żołądka).
Czerwona surówka
Utrzeć 1/4 buraka, dodać 60 g utartej marchwi, 30 g drobno pokrojonych surowych ziemniaków, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki soku
z porzeczek lub malin i 1 łyżkę szczypiorku. Wszystko wymieszać i posypać 1 łyżkę tartej bułki.
Groszek z marchewką
50 g świeżego grochu, 1 utarta marchew, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka soku z malin lub porzeczek i 1/2 pokrojonej cebuli. Wszystko wymieszać.
Groszek z pomidorami
50 g świeżego groszku wymieszać ze 120 g surowych, rozgniecionych pomidorów oraz z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Z wierzchu posypać
pietruszką i szczypiorkiem.
Kapusta kminkowa
Drobno pokroić 100 g kapusty, dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę mielonego kminku.
Marchew ze szczypiorkiem ziemniakami
Do 100 g startej marchwi dodać 30 g drobno posiekanego szczypiorku i wymieszać. Dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i posypać drobno posiekanym ogórkiem.
Marchew z ziemniakami
Drobno utrzeć 100 g marchwi, wymieszać z 2-3 łyżkami soku z grejpfruta lub czarnej porzeczki. Dodać 30 g drobno posiekanego surowego ziemniaka oraz 1 łyżeczkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i podać na liściu sałaty.
Ogórek w zsiadłym mleku
Pokrojony 1 ogórek polać 1/2 szklanki zsiadłego mleka oraz posypać 1/2 łyżki posiekanego kopru. Zamiast zsiadłego mleka można użyć naturalnego jogurtu.
Pomarańczowy twaróg
120 g marchwi zetrzeć na drobnej tarce i zmieszać ze 100g twarogu. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek wyciśniętego czosnku. Wszystko wymieszać i posypać zmielonymi orzechami i zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Pomidory faszerowane czerwoną kapustą
Ściąć górną część pomidora o wysokości 3-4 mm. Ze środka wyjąć miąższ, zostawiając ścianki grubości 2-3 mm. Miąższ zmieszać z drobno pokrojoną czerwoną kapustą i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego. Farszem tym napełnić pomidory. Z wierzchu udekorować 1/2 łyżeczki majonezu lub
śmietany, posypać posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Pomidory z orzechami lub sucharkami i marchwią
100 g rozgniecionych pomidorów wymieszać ze 100 g utartej marchwi, 30 g posiekanej pietruszki, 50 g zmielonych orzechów lub sucharków. Dodać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
Pomidory z ziemniakami
Rozgnieść 100 g pomidorów, dodać 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki słonej wody z kiszenia ogórków. Wszystko wymieszać i dodać 30 g drobno pokrojonego surowego ziemniaka. Odstawić na 30 minut.
Rzodkiewki z orzechami
100 g rzodkiewek (15 szt.) drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, zmieszać z 40 g (8 szt.) mielonych orzechów włoskich, dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Rzodkiewki z orzechami, pietruszką i mietą
15 rzodkiewek zetrzeć na tarce, dodać posiekaną nać pietruszki, miętę, koperek, 1/2 łyżeczki kminku i 6 stołowych łyżek (50 g) zmielonych orzechów. Wszystko dobrze wymieszać. Można udekorować liściami sałaty.
Rzodkiewki z twarogiem
(najlepiej tłustym). 3 stołowe łyżki twarogu (75 g) zmieszać z 3 drobno pokrojonymi rzodkiewkami i 1 łyżeczką drobno posiekanego
szczypiorku. Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na liściach sałaty.
Seler ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną
Grubo pokrojone łodygi selera i kilka pokrojonych na kawałki liści położyć na talerzu i polać 2 łyżkami śmietany lub 1/2 szklanki zsiad�ego mleka.
Surówka świąteczna
10 g surowego, drobno posiekanego ziemniaka zmieszać z 30 g utartej marchwii i 10 g utartego surowego buraka. Dodać 50 g drobno pokrojonej kapusty, 2 łyżki oleju i 2 łyżki szczypiorku. Wszystko wymieszać. Masę ułożyć na liściu sałaty, z wierzchu posypać koperkiem lub pietruszką. Całość można udekorować kawałkami pomidorów i rzodkiewek.
Surówka oczyszczająca krew
Utrzeć 50 g buraków i 50 g marchwi. Dodać 50 g pokrojonej kapusty, 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki miodu. Wszystko wymieszać i posypać z wierzchu 1 szklanką jagód lub czerwonych porzeczek.
Surówka po francusku
100 g zewnętrznych liści sałaty polać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego, dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżeczkę pokrojonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszać.
Surówka z botwiny I
Posiekać 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty. Polać je 1 łyżką oleju słonecznikowego i wymieszać. Jedno surowe jajko wymieszać z sokiem
z 1/2 cytryny i wylać na sałatę. Dodać do botwiny, wymieszać. Posypać z wierzchu posiekaną pietruszką i koperkiem lub szczypiorkiem.
Surówka z botwiny II
Pokroić 2 garście liści młodego buraka (60 g). Przygotować sos: 1 żółtko wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy,
1 łyżką oleju roślinnego i 1 łyżeczką pokrojonego szczypiorku. Wymieszać.
Surówka z botwiny i liści sałaty
Pokroić 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty, polać 1 łyżką oleju roślinnego i wymieszać. Do jednego jajka dodać soku z 1/2 cytryny, wymieszać i dorzucić szczyptę posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku. Wszystko wymieszać.
Surówka z czerwonej kapusty
Do 50 g czerwonej poszatkowanej kapusty (3 łyżki) dodać 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 1 łyżkę miodu. Wszystko wymieszać.
Surówka z dyni
Utrzeć 1 marchew, 50 g dyni, 25 g selera. Dodać 25 g posiekanego szczypiorku lub czerwonej cebuli oraz 10 zmielonych orzechów.
Surówka z kiszonej kapusty
100 g sałaty pokroić (a najlepiej porwać) na duże kawałki, zmieszać z 4 łyżkami kiszonej kapusty, dodać 2 łyżki soku z kapusty i 1 łyżkę oleju roślinnego.
Surówka z marchwi i białej kapusty
Marchew umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, dodać kminek, łyżkę oleju słonecznikowego lub jogurtu. Można dodać drobno pokrojoną cebulę i ziele tymianku.
Surówka z marchwi i czerwonych buraczków
Marchew i buraki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać olej słonecznikowy lub jogurt, roztarty ząbek czosnku i tarty chrzan.
Surówka z marchwi i selera
Do 50 g utartej marchwi dodać 50 g pokrojonego selera, 1/2 ogórka, 50 g zmielonych orzechów i łyżką miodu. Zamiast orzechów można dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Surówka z mlecza
3 garście mlecza (mniszka lekarskiego) posiekać i wymieszać z 10 włoskimi orzechami zmielonymi w młynku. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub miodu i wymieszać.
Surówka z młodych buraków
Utrzeć na tarce 5-6 młodziutkich buraków, dodać 2 łyżki śmietany i doprawić szczyptą mielonego kminku.
Surówka z pokrzywy i mlecza
Drobno posiekać garść młodych liści pokrzywy, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę soku z kiszonej kapusty oraz łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę drobno posiekanej cebuli. Całość dobrze wymieszać. Posypać z wierzchu 2 garściami drobno posiekanego mlecza 15 g zmielonymi orzechami włoskimi.
Surówka z porów
Pokroić drobno 60 g porów, przyprawić 3 łyżkami majonezu, odstawić na godzinę. Następnie dodać 1 łyżkę pokrojonego selera, szczyptę kminku, 1 łyżkę wody z miodem (1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody).
Surówka z zielonej fasoli
60 g młodych, delikatnych strączków drobno pokroić usunąwszy wcześniej włókienka. Dodać 50 g grubo pokrojonej sałaty i 2 łyżki oleju słonecznikowego (można dodać 1 łyżeczkę miodu do smaku).
Surówka ze szpinaku
Pokroić garść młodego szpinaku, dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczawiu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych oraz 1 łyżkę borówek.
Surówka ze szczawiu i mlecza
Do 1 garści sałaty (30 g) dodać 30 g młodego szczawiu i 30 g liści mlecza. Szczaw i mlecz należy drobno posiekać, na wierzchu położyć 10 orzechów włoskich, polać 1 łyżką miodu i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Wszystko dobrze wymieszać.
Surówka ze świeżej kapusty
Do 100 g pokrojonej kapusty dodać 4 łyżki soku z grejpfruta, 1 łyżkę miodu i 1/2 łyżeczki kminku. Wszystko wymieszać.
Surówka ziemniaczana
Drobno pokroić 60 g ziemniaków, dodać 4 łyżki wody od kiszenia ogórków, 1/2 małej cebulki, 2 łyżeczki posiekanego kopru lub pietruszki,
40 g zmielonych orzeszków ziemnych i 1 łyżkę miodu (niekoniecznie).
Szpinak z jajkiem
Ubić żółtko, dodając po trochu 1,5 łyżki masła, po czym wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać do otrzymania gęstej papki, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dwie garście drobno posiekanego szpinaku. Wszystko wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na liść sałaty. Z wierzchu można posypać mielonymi orzechami.
Szczypiorek z orzechami
50 g szczypiorku drobno posiekać i zmieszać z 50 g zmielonych orzeszków ziemnych.
Ziemniaki z kapustą
Drobno pokroić i wymieszać 40 g ziemniaków, 60 g kapusty, 25 g cebuli. Dodać 6 łyżek wody od kiszenia ogórków, orzechy, pietruszkę i kminek.
Surówki zimowe
Kiszona kapusta różowa
100 g kiszonej kapusty wymieszać z 2-3 łyżkami soku z buraka. Dodać 1/2 małej białej lub czerwonej cebuli oraz łyżkę oleju rośinnego. Wymieszać.
Kiszona kapusta z jabłkami
Do 100 g kiszonej kapusty dodać 1/2 startego jabłka (antonówki), 1 łyżkę oleju roślinnego i posypać posiekaną połówkę cebuli.
Półsurówka z buraków i orzechów
Ugotować dużego buraka i zetrzeć na tarce. Dodać 1/2 utartego małego świeżego buraka, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać, posypać mielonymi orzechami i szczyptą posiekanego szczypiorku.
Pudding z rzodkiewki
60 g utartej rzodkiewki wymieszać z 10 zmielonymi orzechami włoskimi i 30 ziemnymi. Odstawić na 1,5 godziny, następnie dodać łyżkę oleju roślinnego i wymieszać.
Rzodkiewka z kwaśnym mlekiem
60 g utartej rzodkiewki zalać 1 szklanką kwaśnego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej 1,5 godziny.
Surówka marchwiowo-chrzanowa
Utrzeć na tarce dużą marchew i 50 g korzenia selera. Dodać 1 łyżeczkę tartego chrzanu, 10 g zmielonych orzechów i łyżkę oleju roślinnego. Wymieszać.
Surówka "Witaminka"
Utrzeć na tarce 50 g marchwi, 75 g kapusty i 50 g ziemniaków. Dodać 25 g posiekanej natki pietruszki, 25 g porów, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżkę miodu, 50 g zmielonych orzechów. Wymieszać.
Surówka "zimowa bajka"
Utrzeć średniej wielkości marchew, dodać 3 łyżki kiszonej kapusty, 1 łyżkę wody od kapusty, 1 łyżkę utartej rzodkiewki, łyżkę borówek,
malin lub porzeczek. Wszystko wymieszać.
Zimowa surówka świąteczna I
Drobno pokroić 100 g kiszonej kapusty. Wymieszać 1/2 startej antonówki, 1 łyżkę oleju roślinnego, 1/2 posiekanej cebuli, szczyptę kminku, sok z 1 cytryny, 1 łyżkę miodu. Połączyć z kapustą i odstawić na godzinę pod przyciskiem.
Zimowa surówka świąteczna II
Małą główkę czerwonej kapusty (1/4 dużej, to 75 g) lub 75 g białej kapusty drobno poszatkować, dodać 1/2 utartej średniej marchwi, 1/2 kiszonego ogórka, 10-centymetrowego drobno pokrojonego pora, 5 zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki borówek, 3 łyżki płatków owsianych. Wszystko wymieszać.
Zupy i chłodniki
Chłodniki najlepiej spożywać w ciepłych porach roku (lato, jesień). Osoby, które mają kłopoty z wypróżnianiem mogą je jeść przez cały rok. Są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wszystkie witaminy i sole mineralne (które nie zostają zniszczone przez podgrzewanie) oraz wodę strukturowaną i tlen.
Zupa malinowa (lub poziomkowa)
Do szklanki zsiadłego mleka dodać 3 łyżki wody mineralnej i 3 łyżki rozdrobnionych malin lub poziomek. Można dodać łyżkę miodu.
Zupa pomidorowa ze śmietaną
Utrzeć 2 pomidory, dodać 1/2 opakowania śmietany (18% lub 30%). Mieszanką tą zalać 3 łyżki płatków owsianych. Odstawić na około 1/2 godziny. Dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki.
Zupa z rzeżuchy
3-4 łyżki rzeżuchy, 2 cebule i 3 ząbki czosnku drobno pokrojone, 1 łyżka masła, 1/2 litra wywaru z jarzyn, 1 butelka kefiru lub jogurtu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz ziołowy do smaku. Duszoną na maśle cebulę z czosnkiem zalać wywarem jarzynowym i gotować 3-5 minut. Dodać kefir (jogurt) z mąką ziemniaczaną i 2 łyżki rzeżuchy. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać resztę rzeżuchy i przyprawy, rozlać na talerze, posypać siekaną rzeżuchą i podawać z grzankami z bułeczki.
Zupa z suszonych owoców
W 2 szklankach wody zamoczyć na noc garść suszonych owoców (śliwki, rodzynki, jabłka, gruszki). Odstawić na 8-10 godzin. Kiedy owoce zmiękną, dodać 2 łyżki płatków owsianych i 1/2 łyżki miodu. Odstawić jeszcze na 3-5 godzin. Gotową zupę można jeść na śniadanie lub na obiad.
Potrawy z pasternaku
Pasternak panierowany
Ugotowany pasternak (→ Pasternak przecierany) pokroić w grube plastry, otaczać je w mące, rozbitym jajku, tartej bułce i smażyć po obu stronach na smalcu i podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, albo na jarzynkę z ostrymi sosami.
Pasternak po mazursku
Ugotowane 60 dag pasternaku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać szklankę mleka, soli i cukru do smaku i polać 5 dag stopionej słoniny.
Pasternak przecierany
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. pokrajać w plastry, posolić i jeszcze dusić do miękkości. Posiekać cebulę i zesmażyć na tłuszczu. Miękki pasternak przetrzeć razem z cebulą przez sito. Przygotować zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Rozprowadzić częściowo mlekiem i częściowo śmietaną, połączyć z przetartą masą i mieszając poddusić. Do smaku dodać soli, pieprzu, a przed podaniem przystroić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać jako jarzynkę, a jeszcze lepiej zasmażyć
grzanki z serem i podawać na grzankach lub do grzanek. Taki przecier pasternakowy można uzupełnić innymi jarzynkami. Jest bardzo smaczny po dodaniu porów i ziemniaków. Na 40 dag pasternaku dodać należy po 30 dag porów i ziemniaków.
Placki z pasternaku
1 kg oczyszczonego i obranego pasternaku zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce do jarzyn razem z 1 cebulą. Dodać jajko, sól, 1 łyżkę mąki i po starannym wymieszaniu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po obu stronach na rumiano. Podawać wprost z patelni, bo wtedy jest najsmaczniejszy.
Surówka z pasternakiem
30 dag pasternaku i 5 dag chrzanu, umyć, obrać (oskrobać), wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 20 dag jabłek zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wymieszać miazgę, doprawić 1/2 szklanki śmietany, solą i cukrem.
Surówka z pasternaku
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzone korzenie pokroić w słupki lub w kostkę. Zalać majonezem i obficie posypać zielonym posiekanym szczypiorkiem. Można też wymieszać z poszatkowanym kiszonym ogórkiem oraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Napoje
Herbata oczyszczająca organizm
50 g korzenia łopianu, 50 g kłącza perzu, 50 g korzenia wilżyny ciernistej, 3-5 szt. owocu jałowca. łopian, perz i wilżynę wymieszać. 4 łyżki mieszanki gotować w 1 litrze wody pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć z ognia, dołożyć owoce jałowca i wlać do termosu. Wypić w ciągu dnia.
Herbata przywracająca dobry humor
1 łyżkę suszonego ziela ogórecznika lub 1 łyżkę suszonego ziela bazylii albo 1/2 łyżki suszonego ogórecznika i 1/2 łyżki suszonej bazylii zalać 1 szklanką wrzątku. Można dodać łyżeczkę miodu (herbat ziołowych nigdy nie słodzić cukrem). Herbaty te są bardzo smaczne (piją je Francuzi) i stosowane systematycznie wprowadzają w długotrwały, dobry nastrój.
Napój poranny
100 g ziemniaków, 150 g marchwi, 50 g pietruszki, 50 g selera, 3/4 litra nieosolonej wody. Jarzyny starannie oczyścić i drobno pokroić lub poszatkować, dodać wodę i gotować 15-20 minut pod przykryciem (marchew dodaje łagodnego, przyjemnego i lekko słodkawego smaku). Wszystkie jarzyny odcedzić. Do wywaru dodać 2 łyżki otrąb pszennych i łyżkę całego lub mielonego siemienia lnianego.
Napój uodparniający, wieloelektrolitowy
Może być podawany w dowolnym czasie i w dowolnych ilościach, we wszystkich chorobach i dolegliwościach. Marchew, ziemniak, seler, por, liść kapusty włoskiej (liść kapusty białej trzeba koniecznie sparzyć przed włożeniem do garnka), pietruszka oraz jeden mały czerwony burak. Produkty starannie oczyścić, opłukać w całości, pokroić, włożyć do garnka i zalać dowolną ilością zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut, odstawić przykryty na około 20 minut. Po przecedzeniu wywar jest gotowy do picia. Pozostałe warzywa można
doprawić i zjeść jako jeden z posiłków.
Δ
|